Weer jeugdschaken in Dokkum

Bij sc de Donger gaat de jeugdafdeling weer van start, op dinsdagavond tussen half zeven en half acht. Meteen na de herfstvakantie, op 2 november zijn aankomende schakers in de basisschoolleeftijd van harte welkom, in de bovenzaal van Hotel van der Meer.

Door regerend kampioen Durk Wassenaar te verslaan nam Jan Odijk de leiding in de seniorencompetitie. Na een koningsindische opening en de fase van onderling aftasten wist hij te profiteren van enkele passieve zetten van Wassenaar, won een stuk en de partij.

Van de concurrenten deed Bauke Vroom de beste zaken. Zijn tegenstander Gerben van der Heide viel weliswaar met zwart meteen aan, maar gunde hem een pion en tegenaanvalskansen met het paardenspan. Na stukwinst raakte zwart vlot uitgeteld.

De volgers Alle Vlasma en Luuk Pijl schoten weinig op met hun onderlinge remise. Alle zette wel meteen druk op de zwarte koning en leek af te gaan op de volle winst. Een listig valletje van Luuk zorgde echter op tijd voor het terechte evenwicht. Cris J. Jellema herstelt zich van een slechte competitiestart. Hij versloeg de aanvalslustige Douwe Kuipers in regelmatige stijl via een toreneindspel. Ook Bernard Keizer krijgt weer aansluiting met de kopgroep. Tegen Wim Reijnders had hij met zwart al snel een voordelige stelling, zag af van de rokade en won zelfs een stuk. Maar de witte stukken werkten optimaal samen en leken af te gaan op een matvoering. Na stevig rekenwerk kreeg zwart echter toch nog de sluitende tegenaanval op het bord. Nieuw lid Christiaan Houpst won op een lepe manier van Jan de Groot. Al na 20 zetten stond er meer hout naast het bord dan er op. In het pionneneindspel stond de zwarte koning gunstiger en kon zijn soldaten moeiteloos naar hun promotie begeleiden.

Gosse Wiersma vertrouwde tegen Rikus Ufkes op de Franse verdediging en veroverde al vlot een stuk. Daarna kon hij zonder problemen afwikkelen naar de winst. Dat deed ook Pé Kooistra tegen Riemer Sinia, met aanvallend spel dat al snel een paard opleverde. Ondanks dameruil was het al na 14 zetten mat. Veel meer tegenspel bood de jonge Dion Pranger aan Jaap van der Pol. Zijn paard werd achtervolgd door de witte troepen die sterke velden gingen bezetten, maar hij wist ondertussen 2 pionnen weg te kapen. Toch werd de witte overmacht hem te veel.

Overige uitslagen: Pieter van Kammen – Theo de Jong remise, Piet Sjoerd Hania – Marten Koopmans 0-1, Ido Elzinga – Roland van der Veen remise, Henri Wolters – Klaas Vlasma 1-0, Harmen Poortman – Peter Smit 0-1.

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Aankomende activiteiten

Geen activiteiten.

Zoeken
Archieven