Odijk en Posch blijven winnen

In het open schaakkampioenschap van Noordoost Friesland maakten de favorieten geen fout. Jan Odijk won van oud-kampioen Christiaan Houpst (Kootstertille), die zich verrekende in een heel ingewikkelde stelling. Jan Posch (Oudega) won op regelmatige manier van Alle Vlasma.

Outsider Cris J. Jellema kwam tegen Bernard Keizer (Anjum) met voordeel uit de opening. Maar Keizer gaf geen krimp en kreeg zelfs tegenkansen. Na dame-afruil werden beide spelers voorzichtig en besloten tot remise. Doordat Pieter van Kammen (Metslawier) een foutieve uitval deed met zijn dame, won Durk Wassenaar een paard en daarna de partij.

Theo de Jong kwam tegen Bauke Vroom al snel in de verdrukking, vooral vanwege het sterke loperpaar van Vroom. Een manmoedig stukoffer van de Jong, om het tij nog te keren, werkte averechts en kostte hem de partij. Ook Jan de Groot (Langezwaag) sneuvelde vrij roemloos, tegen Luuk Pijl. Diens loperpaar was eveneens van beslissende betekenis.

Roland van der Veen zette de onvoorspelbare Douwe Kuipers onder grote druk. Dwangzetten en mat dreigingen waren niet van de lucht. Maar Kuipers hield stand en bereikte de veilige remisehaven. Datzelfde deden Piet Hania en Jos Visser, nadat Visser het bord in lichterlaaie had gezet en Hania alle brandjes ternauwernood kon blussen. Riemer Sinia bestookte de linies van Ido Elzinga dermate driest dat hij er twee pionnen bij inschoot. Toen hij naderhand zijn dame verloor door een vork, was zijn aanval machteloos en volgde er mat.

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Aankomende activiteiten

Geen activiteiten.

Zoeken
Archieven