Winst de Donger in spannende schaakderby

In de eerste ronde van de FSB  competitie stond er direct een echte schaakderby op het programma. De heren en dame van Schaakwoude werden om 19.45 welkom geheten bij Hotel vd Meer door de wedstrijd leider Douwe Kuipers.

Meteen werden de messen geslepen en werd van het begin af aan fanatiek maar wel sportief gestreden. Het eerste punt voor de Donger incasseerde Cris Jellema , die speelde tegen Wopke Brandsma. Wopke dacht met een loperoffer materiaal te winnen en daarna een mat aanval op de koningstelling te krijgen maar zag echter een klein loperzetje over het hoofd.  Hiermee kon Jellema zijn loper met een secure verdediging behouden en daarmee de winst pakken.  Direct hierna pakte Durk Wassenaar ook een vol punt door Pieter van Kammen vanaf de opening onder druk te zetten en met actief paardenspel in het centrum de stelling van Pieter te ruïneren.  Ook Olaf Cliteur had deze avond niet een zware avond tegen Evert Drijver.  Olaf speelde  volgens een juist plan en Evert kon niet een goede verdediging vinden. Ook zijn rokade kon hij niet voltooien waardoor de druk van wit op zijn koning nog meer toenam en zodoende gaf Evert maar op. Na deze vliegende start van de Donger vocht Schaakwoude zich enigszins terug in de wedstrijd door op bord 1 te winnen. Hier speelde Matthijs Visser een sterke partij  en omdat Christiaan Houpst enkele sterke velden zomaar opgaf was het voor Visser niet heel lastig meer om het punt te incasseren. 

De punten aan bord 7 en 3 werden gedeeld. Aan bord 7 dacht Alle Vlasma een toren te kunnen winnen tegen Nathalie Steringa. Helaas voor hem  kon dit feestje geen doorgang vinden door een dreigende mataanval die Alle bijna over het hoofd zag. Nathalie kreeg nu een kleine voorsprong maar dat was niet genoeg voor de winst.

 Aan het derde bord kreeg Jan Odijk een zeer goede stelling  en sterke velden in het centrum en Henk Broersma moest op een gegeven een pion opofferen om niet onder de voet te worden gelopen.  Jan was  hiervan zichtbaar onder de indruk en ging slordiger spelen en kwam zelfs even op achterstand maar met nog maar een minuut of acht op de klok zag Henk geen  winstkansen meer en zodoende werd de vrede getekend. 

 Met 4 punten kon nu de Donger niet meer verliezen en wilde Schaakwoude nog een punt vergaren dan  zouden ze beide partijen moeten winnen. Luuk Pijl dacht er voor de Donger heel anders over en veroverde een pion en kreeg daardoor zelfs een gevaarlijke vrij pion die Bauke Vroom in het eindspel de das om deed. Jan Posch speeld aan bord 4 een puike partij en leek rechtstreeks de winst af te kunnen snoepen van Henk vd Heide.  Het liep even anders doordat Jan een vangnet voor zijn stuk over het hoofd zag. Nu kwam Henk  een stuk voor en speelde dit veervolgens keurig uit naar winst.

 

Uitslagen De Donger-Schaakwoude 2:

1. Christiaan Houpst-Matthijs Visser 0-1
2. Olaf Cliteur-Evert Drijver 1-0
3. Jan Odijk-Henk Broersma rem.
4. Jan Posch- Henk vd Heide 0-1
5 Cris J Jellema-Wopke Brandsma 1-0
6. Luuk Pijl-Bauke Vroom 1-0
7. Alle Vlasma-Nathalie Steringa rem.
8. Durk Wassenaar-Pieter van Kammen 1-0


Derhalve een einduitslag van 5-3 voor de Donger.
 

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Aankomende activiteiten

Geen activiteiten.

Zoeken
Archieven