De Donger 3 incasseert de eerste nederlaag van het seizoen

Het ongeslagen jeugdteam uit Gorredijk komt op bezoek bij de Donger om te strijden om de koppositie in klasse 5 ; de thuisclub opereert in zijn sterkste opstelling met wat tactische aanpassingen in de bordposities ; na het welkomstwoordje van voorzitter Bernard Keizer gaat het spitsenduel van start:

Op bord 2 speelt nestor Jaap v/d Pol met wit tegen de zeer jeugdige Tjeerd de Jong (rating 1079) ; in een hoog speeltempo worden vlotjes heel wat stukken gelijkmatig van het bord geslagen inclusief de beide dames . Uiteindelijk resulteren toren + loper tegen toren + paard en wederzijds en gelijk aantal pionnen. Remise lijkt de eindstand te gaan worden totdat onze Jaap besluit met de loper een pion aan te vallen op de H-lijn ; hij ziet daarbij over het hoofd dat op de een na achterste lijn ook de vijandige toren bivakkeert , die de loper van Jaap zo maar kan veroveren : een klassiek voorbeeld van schaakblindheid . Kort daarop geeft Jaap gedesillusioneerd op : 0-1 achter , een niet verwachte tegenvaller . Het is vertederend te zien dat na afloop de jonge Tjeerd de partij analyseert op z’n netbook : wat een beleving!!!

Op het eerste bord ontmoet onze beste speler Jan de Groot het Gorredijkse jeugdtalent Jelmer Kootstra (nu al een ELO van 1321) ; gedurende het duel worden gaandeweg massaal stukken uitgeruild met uiteindelijk een toreneindspel en vanuit het niets een pluspion voor de Donger : dat geeft hoop op een goed eindresultaat . Echter , de kansen keren nadat Jelmer zijn toren heel effectief post op de tweede lijn en binnen no-time 2 pionnen opsoupeert ; het is duidelijk dat Gorredijk aan het langste eind gaat trekken in de afronding : Jan capituleert : 2-0 voor onze opponent : dit wordt een zorgelijke avond.

Op bord 4 kampt onze Roland v/d Veen tegen de oudste deelnemer van Gorredijk n.l. Jelle de Jong (rating 1046) : er ontwikkelt zich een gelijkopgaande wedstrijd met in het middenspel toch een licht positioneel voordeel voor Jelle : hij plaatst zijn dame op een niet te bestrijden veld dichtbij de witte koning met goede schaakkansen. Toch komt de Donger een stuk voor ; Gorredijk kan pareren door het witte paard te heroveren met daarna matdreiging , maar Jelle ziet dit over het hoofd. Het pleit voor onze Roland dat hij kort daarna middels zijn paard een waar offensief opzet met verovering van een vijandige toren . Jelle raakt de weg volledig kwijt door deze plotselinge ommekeer en geeft korte tijd later op een sympathieke manier op. Chapeau voor Roland en een vol punt voor de Donger : tussenstand nu 1-2.

De eindbeslissing gaat ergo vallen op het derde bord : onze ervaren Theo de Jong speelt tegen de ook al jeugdige Anneke Kootstra (rating 1002 , dit klopt echt niet) ; er ontspant zich een lange volledig opgaande partij met rond 11 uur nog een vrijwel vol bord met identieke materiaalsterkte ; onze Theo , de rust zelve , pauzeert een drietal keer voor een shagje terwijl de klok vrolijk doortikt ; ondertussen gaapt Anneke nog maar eens een keer ; het is duidelijk , hier is geen winnaar of winnares in het verschiet ; beiden zijn volledig aan elkaar gewaagd , remise dus op voorstel van Anneke : eindstand een verdiende 2,5 -1,5 voor Gorredijk ; dit superjonge team gaat welzeker voor de titel.

Voor de Donger is het : wonden likken en weer energie opdoen voor de volgende match op 28/2 : uit tegen de twee Kastelen 2 in Buitenpost ; we gaan er dan weer voor , de moraal is niet aangetast.

Wim Reijnders

Captain de Donger 3.

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Aankomende activiteiten

Geen activiteiten.

Zoeken
Archieven