De Donger bindt ook de Hynste Sprong aan de zegekar

Vanavond speelde de Donger 3 de belangrijke thuiswedstrijd tegen de Hynste Sprong uit St. Nyk : het duel mondde uit in een regelmatige 3-1 overwinning voor de thuisclub waardoor we nog volop meedoen voor het kampioenschap. Gelukkig traden we aan in onze sterkste opstelling met Roland v/d Veen weer aan het derde bord . Douwe Kuipers verzorgde het welkomstwoordje waarna de strijd aan de 4 borden kon aanvangen ; op bord 4 moest Jaap v/d Pol een kwartier wachten op zijn tegenstander , die verdwaald was geraakt in stad Dokkum. Hieronder volgt een korte samenvatting van het partijverloop op de verschillende borden:

Op het eerste bord speelde onze Jan de Groot tegen St. Nyk immigrant Hashemie Sedic (rating 1389) : deze opende met wit heel onconventioneel en kwam in de loop van de partij 2 volle stukken en nog een pion achter en verloor in het middenspel de dame middels een schaak door Jan op de tweede lijn via toren & loper ; toen was de materiaal achterstand voor Hashemie wel erg groot geworden . Het pleit voor zijn mentaliteit dat hij tot het bittere einde doorvocht met als afsluiting pionpromotie voor zwart en een klassieke schaakmat : 1-0 voor de thuisclub.

Op bord 4 begon Jaap v/d Pol weliswaar met een kwartier tijdsvoordeel tegen de laat gearriveerde Piet Keestra (ELO 1144) , maar gedurende de partij verdween dit plusje door diep denkwerk van onze Jaap . Eerst volgde paardwinst voor de Donger en vervolgens sneuvelt in het middenspel nog een loper middels pion-penning en als afsluiting sneuvelt de dame van St. Nyk via een vernuftige zetcombinatie met de witte loper resulterend in een subiete opgave door de sympathieke Piet. Nu al na ruim een uur 2-0 voor de Donger , dit gaat de goede kant op en Jaap verkeert momenteel in bloedvorm.

Op het derde bord ontmoette onze Theo de Jong Hynste Sprong aanvoerder en qua rating sterkste schaker Harm Hania (ELO 1576) : er ontwikkelt zich een gelijk opgaand duel met in het eindspel aan beide kanten koningin / toren + 6 pionnen ; gezien de ontwikkelingen op bord 1 & 4 biedt onze Theo op het juiste moment remise aan , hetgeen gretig werd aanvaard door Harm , die blijkbaar uit een sterke schaakfamilie voortkomt ; al met al : de buit is binnen , dit wordt vanavond opnieuw een zege : tussenstand nu 2,5 – 0,5.

Op bord 2 ziet onze ervaren Roland v/d Veen wat er gebeurt op de overige borden en bouwt rustig aan een positioneel sterke stelling tegen zijn tegenstander Thijs de Jong (ELO 1398) ; rond 10 uur wordt de balans opgemaakt in een verder evenwichtige strijd : loper tegen paard met 1 pionnetje voordeel voor de Donger (5 tegen 4) . Ondanks de duidelijke winstkansen biedt Roland sportief remise aan : de vrede is getekend en de eindstand kan in de boeken : een krachtige 3-1 overwinning voor de thuisclub. Beneden in de bar wordt nog een tijdje gezellig nagekaart en geëvalueerd. Dit team zit goed in elkaar , zowel schaaktechnisch als mentaal.

Op 7 april al gaan we mede koploper NEO bestrijden in Burgum ; vooralsnog staan we op 6 uit 10 : mijn complimenten.

Wim Reijnders.

Captain de Donger 3.

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Aankomende activiteiten

Geen activiteiten.

Zoeken
Archieven