Schaakclub De Donger blijft eersteklasser

De gezamenlijke eindronde van de hoogste klassen van de Friese schaakbond is gespeeld in de uithoek Emmeloord.

Voor de Donger stond nog het uitermate belangrijke duel tegen Mid-Fryslan uit Akkrum/Grou op het programma. Na een half uur schaken kon Olaf Cliteur al de dame van zijn tegenstander Sparenberg insluiten en een heel punt incasseren. Dit gaf een goed gevoel.

Prompt strafte Alle Vlasma een pionoffer van zijn tegenstander Peter de Jong af en kreeg mooi spel. Nadat hij ook nog eens een stuk veroverde was de buit voor hem binnen.

Durk Wassenaar speelde een goede partij maar zijn tegenstander Caspar Doeser wist van geen wijken. Durk besloot een remise-aanbod te nemen.

Jan Posch had een moeilijke middag. Hij stond op een gegeven moment zo maar verloren en moest zijn tegenstander Siard Eijzenga de eer geven. Ondanks dit verlies was het grote winst dat hij er na langdurige ziekte weer bij was.

Cris Jolmer Jellema speelde een kalme wedstrijd tegen Leijenaar. Nadat alle stukken geruild waren dacht deze dat de wedstrijd in remise zou verzanden maar Jellema zag nog een kansje.Door tijdig op te stomen met een randpion kon hij de zwarte koning opsluiten en met de eigen heerser doordringen in de zwarte stelling en zo toch nog de wedstrijd naar zijn hand te zetten.

Omdat enkele vaste waarden afwezig waren speelde invaller Peter Smit mee. Tegen de senior Lagerwaard ontstond een leuke partij. Maar Peter uit Wierum kon het net niet bolwerken en moest zich gewonnen geven.

Bernard Keizer wilde graag invallen tegen zijn oude club. Hij kwam ook al vlot een stuk voor, tegen de jonge Julian Frijlink. Maar hij overschatte zijn kansen, werd slordig en verloor roemloos.

Bij de stand 3,5 – 3,5 moest Wesley Kooistra alle zeilen bij zetten om te overleven, na een scherpe aanval van zijn tegenstander Peter Koning. Tot in het eindspel bleef Wesley echter doorknokken en met kunst- en vlieg werk wist hij Koning klein te krijgen. Door hem sloot het wisselvalige vlaggeschip van sc De Donger het seizoen positief af..

Uitslagen:
1.Olaf Cliteur-Jeroen Sparenberg 1-0
2.Wesley Kooistra-Peter Koning 1-0
3. Cris Jellema-Ymco Leijenaar 1-0
4.Alle Vlasma- Peter de Jong 1-0
5. Jan Posch-Siard Eijzinga 0-1
6. Durk Wassenaar-Casper Doezer rem
7.Bernard Keizer-Julian Frijlink 0-1
8. Peter Smit-Frans Lagerwaard 0-1

One Response to “Schaakclub De Donger blijft eersteklasser”

  • Jan Posch says:

    Op een bepaald moment stond het volgens Fritz 13  + 5 voor wit.  Mijn tegenstander voelde zich genoodzaakt om alle stukken op de aanval te richten. Met een simpele damezet (een veld naar voren) had ik mijn werk kunnen afmaken. Ik heb er even naar gekeken en vraag me nog steeds af, waarom ik mijzelf zo in de luren heb laten leggen. Ik kom niet veel verder dan gebrek aan zelfvertrouwen, hoewel ik ook die conclusie weinig opzienbarend vind.

    De wedstrijd werd gelukkig gewonnen doordat Peter Koning in tijdnood zijn totaal gewonnen stelling systematisch om zeep wist te helpen. Het was bijna net zo erg als onze voorlaatste ontmoeting, Toen wist Jan Schadd een totaal gewonnen stelling tegen Olaf te "verkloten", hetgeen hem op zware kritiek kwam te staan van de toen zwaar teleurgestelde en gedesillusioneerde Peter Koning.

    Ik geloof niet in hogere machten, maar af en toe begin je toch te twijfelen.

    Bij deze wil ik iedereen bedanken, die zich, in wat voor vorm ook, enigszins met mijn gezondheid heeft ingelaten. Met name Olaf Cliteur. De kaart met spelersnamen heeft op mij bijzonder veel indruk gemaakt.

    Jan Posch.

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Aankomende activiteiten

Geen activiteiten.

Zoeken
Archieven