De Donger 3 verslaat ook NEO2 !

Agelopen maandagavond  speelde het derde team van de Donger uit in Burgum tegen het nog ongeslagen NEO-2 : het niet verwachte gebeurde toch : de Donger wint met 2,5-1,5 , achterhaalt NEO in het klassement en doet nog volop mee voor het kampioenschap in klasse 5 ; hieronder volgt in het kort wat er zoal gebeurde op de 4 borden . Vaste speler Roland v/d Veen was verhinderd en werd vervangen door ondergetekende.
 
Op bord 2 speelde onze Jaap v/d Pol met zwart tegen de qua rating sterkere Johan Broens (ELO 1438) : Jaap kwam slecht uit de startblokken , kwam al vlot een vol stuk achter , overwoog zelfs al op te geven , maar in het middenspel gaf Johan opeens een toren weg zonder compensatie , waardoor onze Jaap vanuit het niets de kwaliteit voorkwam . Hij combineerde daarna geroutineerd door en won bekwaam de partij en dat nogwel met zwart . 1-0 voor de Donger , dat gaf vertrouwen voor de andere medestrijders.
 
Op het eerste bord ontmoette onze Jan de Groot weer eens de sterkste NEO-speler Adri Raap (rating 1513) : Al snel in de partij werd veel zwaar materiaal afgeruild wat uiteindelijk uitmondde in een eindspel loper voor NEO  tegen paard voor de Donger + wederzijds een vijftal pionnen ; Jan kwam slim 1 pionnetje voor , wat genoeg was voor de overwinning : 2-0 voor de Donger , wat een weelde!!!
 
Op bord 4 kampte ondergetekende tegen de NEO nestor Sybe v/d Wal (ELO 1472) : er ontwikkelde zich een lange partij met wisselende aanvalskansen en er werd op het scherpst gestreden voor de beste eindpositie . In het eindspel was de balans volledig in evenwicht : 2 torens en een loper voor ieder + 5 pionnen voor wit en voor zwart . De partij leek uit te draaien op remise , maar nee , rond half 11 maakte de Donger een klein foutje met grote gevolgen : noodgedwongen moest een loper worden afgegeven ; de nederlaag deed wel ff pijn : tussenresultaat 2-1 nog steeds voor de Donger.
 
Nu moest de beslissing vallen op het derde bord waar onze Theo de Jong weer een knappe partij speelde tegen John v/d Linden (rating 1455) ; zo tegen 11-ven waren aan beide kanten slechts 3 lichte stukken en 2 pionnen van het bord verdwenen . Positioneel echter was de stelling van de Donger veel beter ; toen Theo met een prachtige paardzet zowel dame als toren aanviel moest NEO wel afruilen wat de positie voor Theo aleen maar versterkte (hij kon een driedubbele aanval opbouwen) ; NEO moest toen het sportieve remise-aanbod van Theo wel accepteren , wat de overwinning veiligstelde : 2,5 -1,5 , waarlijk een topprestatie.
 
Later in April valt nu de beslissing wie kampioen wordt in klasse 5 ; het jeugdteam van Gorredijk heeft de beste papieren en is als enigste nog ongeslagen maar moet nog schaken tegen NEO . Mocht NEO dit duel toch winnen en de Donger verslaat Mid Fryslan dan eindigen de 3 ploegen gelijk met 14 uit 8 en beslist het aantal bordpunten . Dit wordt nog superspannend. Tenei mear!!!
 
Wim Reijnders
 
Captain de Donger 3. 

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Aankomende activiteiten

Geen activiteiten.

Zoeken
Archieven