Gerben van der Heide leidt in open kampioenschap schaken

Halverwege het open kampioenschap van Noordoost Friesland, kortweg KNOF of Dokkum-open, heeft Gerben van der Heide als enige alles gewonnen. Zijn grootste concurrent, Jaap houben uit Nijmegen, moest een remise toestaan.

In de vierde ronde trof Van der Heide de immer ambitieus spelende Christiaan Houpst, uit Kootstertille. Geleidelijk aan vlocht hij kleine voordeeltjes in de stelling, genoeg voor een winnend eindspel.

Durk Wassenaar had het moeilijk tegen de onberekenbare Jan de Groot uit Langezwaag. Ondanks pionverlies en een sterk vijandig loperspan hield hij stand, met remise.

Zo kwam ook Luuk Pijl met de schrik vrij, tegen Jan Posch uit Oudega-S. Na een pionnengevecht in het centrum kregen de zware stukken van Posch zijn koning net niet te pakken.

De remise tussen Pieter van Kammen en Nathalie Steringa volgde op adembenemnd wederzijds aanvalsspel. Als dank gunden beide spelers elkaar een halfje.

De koning van Alle Vlasma werd door Roland van der Veen al vroeg onder vuur genomen. Maar het geweld luwde nadat de aanvallende dame jammerlijk verloren ging en Vlasma alsnog triomfeerde.

Ook Theo de Jong veroverde een dame, bij Petrus Kooistra. Genoeg voor de volle winst.

Robert Stallinga, uit Ferwerd, moest alles geven tegen de op papier veel zwakkere Patrick Keizer. In vliegende tijdnood profiteerde hij tenslotte koeltjes van een fatale blunder.

Senioren Douwe Kuipers, uit Holwerd, en Bernard Keizer, uit Oostrum, speelden een voor hun doen kalme partij. Pas halverwege stond de stelling op scherp en kreeg de kwetsbare koning van Kuipers het krap.Twintig zetten later sneuvelde hij.

Overige uitslagen: Auke van der Zee – Jaap Houben 0-1, Riemer Sinia – Hylcardo Bakker 1-0, Louis Jellema – Piet Hania remise

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Aankomende activiteiten

Geen activiteiten.

Zoeken
Archieven