Jaap Houben nieuwe leider in schaakstrijd Dokkum

Een ronde voor het einde van het open schaakkampioenschap van Noordoost Friesland (KNOF) heeft Jaap Houben uit Nijmegen de leiding genomen. Hij staat een punt voor op de winnaar van vorig jaar, Gerben van der Heide en heeft op papier een lichter programma.

Tegen de nieuwe lijstaanvoerder hield Nathalie Steringa (Damwoude) zich heel goed staande. Zij liet een voorzichtige opening volgen door waakzaam middenspel. Maar daarna kon Jaap met minder materieel veel meer doen en betaalde het grote krachtsverschil zich in zijn voordeel uit.

Good-old Durk Wassenaar consolideerde zijn derde plaats door een plusremise tegen Gerben van der Heide. Hij stond een gezonde pion voor ineen evenwichtige stelling maar koos toen eieren voor zijn geld.

Piet Hania ging tegen Christiaan Houpst (Kootstertille) vol in de aanval. Hij lokte tegenaanvallen uit. Bij een daarvan werd hij koelbloedig uitgeteld door een geraffineerd paardenoffer.

Meteen in de opening raakte Jan de Groot (Langezwaag) het spoor al bijster, tegen Robert Stallinga (Ferwerd). De gaten in zijn stelling werden snel groter en prompt fataal.

Ook voor Alle Vlasma was het een partij van pompen of verzuipen, tegen Auke van der Zee. Zijn vroege pionoffer haalde niks uit. Erger nog, hij verloor tot twee keer toe nog een pion en sneuvelde tenslotte op de velden rond zijn koning.

De beruchte Oerang-oetan opening van Luuk Pijl werd door Bernard Keizer dapper weerlegd. Hij won zelfs een paard na een ‘lekke’ afruilcombinatie. In de ontstane laveerpartij was het wederzijds opletten geblazen maar wist Keizer tenslotte de verzwakte witte koning in te sluiten.

Ook Theo de Jong ging voortvarend van start, maar strandde op de stugge verdedigers van Jan Odijk. Dezen waren daarna trefzeker rond Theo’s koning.

In zijn opening verloor Riemer Sinia maar liefst twee stukken. Voor Pé Kooistra was het daarna een koud kunstje.

Overige uitslagen: P. van Kammen – J. Posch 0-1, D. Kuipers – R. van der Veen remise.

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Aankomende activiteiten

Geen activiteiten.

Zoeken
Archieven