De Donger 3 delft ook het onderspit tegen F-Pion 3

Na de afstraffing vorige maand thuis tegen Steenwijk toog ons derde team donderdagavond optimistisch richting Franeker om de negatieve spiraal om te buigen ; we kwamen om het zachtjes uit te drukken nogal bedrogen uit in de voormalige universiteitsstad . Een korte impressie van het wel en wee op de 4 borden in de bovenzaal van het vroegere kaatscafe de Bogt fen Gune:

op het laatste bord startte onze nestor Jaap v/d Pol tegen de qua rating gelijkwaardige Anton Dijkstra (1325) aanvankelijk voortvarend ; de zwarte koningin had weliswaar weinig veilige speelvelden maar soupeerde toch plotseling 2 vijandige pionnetjes op na een onverwacht schaakje ; wit bleef jagen op de zwarte dame die in het middenspel op een gegeven moment nog maar 1 safe plek vond ; ondertussen waren de witte torens positioneel wel heel sterk opgedrongen en bedreigden 2 pionnen . Dan na een gecompliceeerde uitruil verliest Jaap zomaar een loper ; hij overziet zijn hopeloze stelling en geeft ontgoocheld op , hij was zo goed begonnen , dus 0-1 achter.

Op bord 2 schaakte onze jonge Patrick Keizer tegen de ervaren rot Willem Niessen (met een veel hogere rating n.l. 1464) : er worden nogal wat stukken afgeruild , maar helaas komt Patrick in al dat geweld kwaliteit achter (loper tegen toren) ; P-pion voert de druk geleidelijk op en dreigt te gaan winnen . Het pleit voor Patrick dat hij moedig volhoudt en dan toch ineens de kwaliteit weer helemaal egaliseert na een zeer slim schaakje via het paard. Nu resteert een volledig gelijke stelling wat uiteindelijk leidt tot een remise-voorstel door de F-Pion speler , wat Patrick terecht accepteert.

Ondertussen vecht heit Roland v/d Veen op het eerste bord tegen het jeugdtalent Wibo van Bussel (nu al een ELO van 1582!!!) ; al van meet af aan tovert Wibo de ene na de andere briljante zet uit de hoge hoed en verovert al schakende 2 pluspionnen en een wit paard na een heel vernuftig schaakzetje; in het middenspel worden nog wat zware stukken geruild en uiteindelijk staat Roland een volle toren achter en nog wat pionnen , teveel tegen een zo goede schaker , die echt een maatje te groot is voor de vierde klasse ; tussenstand nu : 2,5 tegen 0,5 voor F-Pion , de nederlaag is al daar.

Het is al bijna half elf en op het bord 3 waar Theo de Jong schaakt tegen F-Pion captain Roeland v/d Pol (rating hoog – 1559) zijn pas enkele pionnen verdwenen , Theo heeft zelfs 1 pionnetje voordeel en de stelling oogt gecompliceerd en nog bij lange na niet beslist. Gezien wat er op de andere borden is gebeurd doet Theo het enige wat nu verstandig is : remise aanbieden en dat wordt natuurlijk aanvaard. Eindstand vanavond : 3-1 voor de thuisclub.

Na nog een sigaretje in het rookhok reisden we onder begeleiding van hevige sneeuwval terug naar Dokkum/Burdaard , weer een illusie armer ; gevreesd wordt dat we dit seizoen niet echt meedoen voor een koppositie in klasse 4 , echter de teamgeest blijft onveranderd OK.

Wim Reijnders

Teamcaptain de Donger 3.

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Aankomende activiteiten

Geen activiteiten.

Zoeken
Archieven