De Donger 3 speelt op de valreep knap gelijk tegen de Hynste Sprong

Met een half uur vertraging arriveert het viertal uit St. Nicolaasga vanwege problemen in het zoeken naar H.R.C. v/de Meer ; de Donger wacht sportief af en zet de klokken pas aan nadat de gasten hun plaats gevonden hebben ; de thuisclub speelt in een tactische opstelling met de beste schakers op de laatste 2 borden ; gaat dit wel goed uitpakken is de vraag?

Op het eerste bord ontmoet onze jeugdige Patrick Keizer de sluwe schaker Sediq Hashemie (rating 1261) : alhoewel de laatste vrij defensief van start gaat wint hij na wat gelijkmatige stukkenuitruil vrij plotseling 2 extra pionnen via een gecombineerde aanval met dame & paard; tot overmaat van ramp leidt deze attack middels wat slimme zetten tot een onontkoombaar matnet ; binnen het uur staat de Donger al op een 1-0 achterstand ; dit valt niet echt mee.

Op bord 3 speelt onze Theo de Jong aanvankelijk een gelijkopgaande partij tegen naamgenoot Thijs de Jong (ELO 1378 = redelijk in lijn met die van Theo) ; dan opeens na circa 1,5 uur is er vuurwerk in de gecompliceerde stelling : na schaak door de Hynste Sprong verliest Theo de dame na een zeer ongelukkige paardenzet ; ook hier weer een schokkend voorbeeld van plotselinge volledige schaakblindheid ; gevolg is wel dat de Donger nu al twee volle punten achterstaat , dit dreigt een fiasco te worden.
Tot ons aller gerustheid schaakt de ervaren Roland v/d Veen op bord 4 een zeer solide partij tegen Piet Keestra met een bescheiden rating van 1071;  al vrij snel verovert Roland een volle toren met nog een extra pionnetje en als daar in het middenspel nog een loper bijkomt is de strijd vlot gestreden : Piet geeft het maar op , de Donger is weer in de wedstrijd , nu 1-2 achter , er is weer hoop , ook voor het talrijke thuispubliek nadat de interne competitie vrijwel beëindigd is.
Alles komt nu op de schouders van onze good-old Jaap v/d Pol die op het tweede bord een lange strijd voert tegen de qua rating veel sterkere de Hynste Sprong captain Evert Schaap (ELO 1529!!!) ; er verdwijnen gaandeweg het duel gelijkmatig stukken van het bord met uiteindelijk voor beide kemphanen een loper + 6 pionnen over ; het lijkt een onvermijdelijk remise te worden , maar dat is slechts schijn want  Evert zet z’n pionnen precies op de kleur van Jaap’s loper , hetgeen slimme Jaap van zijn kant juist vermijdt. Deze stelling is een kolfje naar de schaakhand van onze Jaap die heel vernuftig z’n koning in de vijandige stelling brengt en dan met hulp van z’n loper een pion extra opsoupeert met uitzicht op nog meer pionnenbuit : gedesillusioneerd geeft Evert op , echt een superprestatie van nestor Jaap!!! Eindstand 2-2 , iedereen is uiteindelijk tevreden en de terugreis naar Zuid-Friesland kan tegen 11-en aanvangen.
Een zeer leuke schaakavond wat mij betreft en de goede spirit met een fikse portie vechtlust zit nog steeds in ons team.
Wim Reijnders
Captain de Donger 3.

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Aankomende activiteiten

Geen activiteiten.

Zoeken
Archieven