De Donger naar promotieklasse via heroïsch kampioenschap !

 

De dongerkampioen

Afgelopen zaterdag speelde het eerste team van schaakclub de Donger het laatste en beslissende duel in de FSB competitie 2014-2015. Dit keer moesten wij tezamen met al onze schaakcollegae naar het Haje hotel in Heerenveen. Bij voorbaat werd er vanuit gegaan dat de Donger wel zou winnen tegen Emanuel Lasker 2 maar dat ook Schaakcombinatie Leeuwarden gemakkelijk zou winnen van Philidor 4 en omdat ze al een half bordpunt meer dan de Donger hadden werd het kampioenschap een zware opgave maar dat het in het schaakspel zo anders kan lopen bleek maar weer …

De Donger speelde een tactische opstelling door aan het eerste bord Christian Houpst en aan het tweede bord Wesley Kooistra op te stellen beide schakers gaven de twee sterkste spelers geen kans en behaalden keurig een remise. Aan bord 6 speelde Jan Odijk een erg goede wedstrijd en won materiaal en vervolgens een mat aanval waaruit zijn tegenstander niet meer kon ontsnappen. Ook Alle speelde een keurige wedstrijd en won al snel een pion waarna hij het initiatief niet meer uit handen gaf totdat hij zijn tegenstander pardoes mat achter de paaltjes kon zetten.

Met een 3-1 voorsprong speelde het op de overige borden wat gemakkelijker al had Jan Posch aan bord 3 het toch wel lastig en met enig geluk wist hij zich naar een min of meer gelijke stand te manoeuvreren en kon hij op tijd remise voorstellen. Het remise aanbod werd aangenomen en daarmee weer een half punt erbij kwam voor de Donger. Ditzelfde geld voor Cris Jellema die wel overwicht kreeg op de damevleugel van zijn tegenstander maar moest wel uitkijken voor een vervaarlijke aanval op zijn koningsstelling. Hij pareerde het echter goed met een mooie paardmanoeuvre en omdat de tijd begon te dringen bood hij remise aan welke direct werd aangenomen. Nu de winst bijna binnen was kon het eigenlijk niet meer fout gaan zeker gezien de prachtige partij die Durk Wassenaar tentoonstelde en hoewel het in het middenspel best gecompliceerd was wist wassenaar het eindspel op ‘grutmasterlike wize’ af te ronden in zijn voordeel. Hierdoor kwam er een keurige einduitslag van 5,5-2,5 op het score bord en omdat SCL verloor van Philidor 4 hadden we achterna gezien ook genoeg gehad aan een gelijk spel. Nu zijn we ongeslagen kampioen geworden wie had dat gedacht !

 

Gedetailleerde Uitslag:

1 Christian Houpst-Thys Tuinstra rem

2 Wesley Kooistra –Jacob Strikwerda rem

3 Jan Posch—Johnny Diekstra rem

4 Olaf Cliteur –Mark Kolthof rem

5 Cris J Jellema-Michiel v/d Woude rem

6 Jan Odijk-Hein Zondervan 1-0

7 Alle Vlasma-Berend Nauta 1-0

8 Durk Wassenaar –Ruurd Stellingwerf 1-0

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Aankomende activiteiten

Geen activiteiten.

Zoeken
Archieven