Nathalie Steringa houdt leider Jos Boers op remise

In het open schaakkampioenschap van noordoost Fryslân of KNOF is koploper Jos Boers achterhaald door Jan Posch, uit Oudega (S.) Deze won gedecideerd van mede-achtervolger Luuk Pijl, terwijl Boers tegen Nathalie Steringa, de sterk spelende schaakster uit Damwoude, niet verder kwam dan remise.

Om de koppositie werd in de vijfde ronde fel gestreden. Steringa raakte in tijdnood , zoekend naar de juiste verdediging tegen Boers aanvallende spel. Dit lukte haar wonderwel, met zelfs een extra pion in het eindspel. Deze wist Boers na een elegante pionnenruil onschadelijk te maken, waarna de vrede getekend werd.

Op de beruchte Oerang Oetan-opening van Luuk Pijl had Jan Posch zich goed voorbereid. Hij weerlegde alle dreigingen en vlocht een listig aftrekschaak in de stelling, waar Pijl niets vermoedend intrapte.

Ook Oostrumer Bernard Keizer weerde zich goed tegen de altijd gevaarlijke crack Durk Wassenaar. Hij verraste de oud-kampioen met een paardoffer, waarna een gewonnen eindspel op het bord kwam.

Pieter van Kammen, uit Metslawier, hield aansluiting met de leiders door eenvoudig te winnen van Patrick Keizer, die sneuvelde in een vlaag van schaakblindheid.

Zoiets overkwam ook de Nessemer Wim Akkerman tegen Auke van der Zee, uit Veenwouden. Al in de opening gaf hij een vol stuk cadeau en gaf op.

De Hantumer Cris J. Jellema kwam tegen Bauke Vroom weliswaar overwegend te staan maar durfde toch de remise door eeuwig schaak niet te weigeren.

Daarentegen speelde Douwe Kuipers, uit Holwerd, weer eens alles of niets, nu tegen de ervaren Gosse Wiersma. Toen al zijn troepen aan het front lagen, was zijn koning weerloos tegen een onverhoedse counter van Wierma.

Nieuwkomer René Wijnstra speelde tegen Riemer Sinia lange tijd een gelijk opgaande partij. Maar na de winst van een toren tegen een paard ging het voor Sinia mis en werd hij mat gezet.

Op Bevrijdingsdag 5 mei wordt er niet gespeeld. Op vrijdag 8 mei vindt de Schaaknacht van Dokkum plaats, vanaf 21.00 uur in de IJsherberg. Daarna wordt op dinsdagavond 12 mei in hotel van der Meer de voorlaatste ronde van het KNOF 2015 gespeeld. Publiek is van harte welkom.

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Aankomende activiteiten

Geen activiteiten.

Zoeken
Archieven