De Donger 3 verliest onnodig slotpartij tegen DSC 3

Met ondergetekende als invaller voor Roland v/d Veen werd er thuis op de dinsdagavond geschaakt tegen het derde team van Drachten:

Op bord 3 schaakten de beide teamcaptains een gelijkopgaande partij ; Albert Althuis (ELO 1250) verloor weliswaar na behoorlijke stukken uitruil een pionnetje maar kon dankzij een sterk geposteerde loper uiteindelijk stand houden ondanks verwoede pogingen door de thuisclub om een zege te forceren . Albert bood al een keer remise aan , Wim ploeterde nog wat door maar zo rond half tien werd de draw toch maar geaccepteerd door zwart ; analyse nadien wees uit dat een gelijkspel de enig juiste uitslag was.

Op het laatste bord ontmoette onze Jaap v/d Pol de sympathieke Ad van den Berk (rating 1305): gedurende het duel veroverde Jaap een pluspion en nam het initiatief mede omdat hij met zijn favoriete kleur wit speelde ; hij penetreerde diep in de vijandige stelling met 2 lopers wat de bewegingsruimte van de zwarte koning enorm belemmerde ; na een slim pionnen zetje op de h-lijn volgde pardoes mat middels de witte dame ; een knappe combinatie en een voorsprong voor de Donger : 1,5-0,5.

Op bord 1 kampte de man in vorm Patrick Keizer tegen Berend Brouwer (ELO hoog: 1445): gedurende de strijd werd gelijkmatig afgeruild met een eindduel stelling van paard tegen loper en voor ieder nog 6 pionnen ; Patrick’s positie was minder dus na overleg bood hij remise aan, wat werd geweigerd ; kort daarop veroverde Drachten een pluspion en daarna nog 1 dankzij een slim paardzetje , wat onmiddellijk leidde tot de capitulatie door Patrick : tussenstand = weer volledig in evenwicht : 1,5-1,5.

Zoals zo vaak dit seizoen ligt de beslissing weer in handen en hoofd van onze Theo de Jong ; op bord 2 speelt hij tegen Jaap te Velde (rating 1162) ; Theo bouwt een degelijke stelling op , pikt een pluspion mee en zet de tegenstander voortdurend onder druk ; net op het moment dat hij echt succes wil gaan boeken geeft hij in een vlaag van schaakblindheid een volle toren weg : subiet feliciteert hij Jaap en het complete Drachten team is superblij met deze onverwachte overwinning : 2,5-1,5 ; in de stand blijven zij de Donger knap voor.

Deze competitie verliep best wel teleurstellend met een voorlaatste plaats in klasse 4 ; hopelijk vinden we in 2015-2016 opnieuw de nodige inspiratie om wat beter te presteren. Het moraal blijft onveranderd in orde.

Wim Reijnders

Teamcaptain de Donger 3.

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Aankomende activiteiten

Geen activiteiten.

Zoeken
Archieven