Philidor III maatje te groot voor De Donger

Afgelopen dinsdag speelde het eerste team van schaakclub de Donger het eerste duel in de Promotieklasse van FSB. Dit keer moesten we naar onze schaakcollega’s van de Leeuwarder schaakclub Philidor waar we het derde team moesten zien te bedwingen maar dat pakte evenwel heel anders uit dan we hadden gehoopt.

Tot ongeveer halverwege de avond waren alle borden nog ongeveer gelijk opgaand maar bij de onderste 3 borden kwamen er scheuren in de stellingen en zo kon Christiaan Houpst aan bord 7 lang stand houden maar kwam met een pion minder en twee gebonden vrij pionnen van zijn tegenstander toch verloren te staan. Alle Vlasma speelde aan het 8e bord best een aardige partij en veroverde zelfs een pion maar zijn stukken stonden niet goed waardoor zijn tegenstander een gevaarlijk aanval kreeg waarop Alle niet voldoende kon verdedigen en moest toezien hoe zijn tegenstander gaandeweg gewonnen kwam te staan. Als reserve voor Jan Odijk speelde ‘good old’ Durk Wassenaar op bord 6 een degelijke partij maar dat was niet genoeg om zijn tegenstander om te laten vallen integendeel die had aanvalsplannen die uiteindelijk Durks eigen vesting deed vergaan.

Met drie nullen aan de broek kelderde het zelf vertrouwen van de meeste hogere bord spelers ook enigszins en dit resulteerde in nog meer verliespartijen zoals de partij Robert Stalling aan het 3e bord die vergat een belangrijke pion manoeuvre in het Siciliaans waardoor het initiatief volledig bij zijn tegenstander kwam te liggen en Stallinga vol in de verdediging moest zien te redden wat er te redden viel en nadat alle mist was opgetrokken kwam Robert in een verloren positie te staan en gaf sportief op. Ook aan het vierde bord, met Wesley Kooistra achter de stukken, kon er geen overwinningsvlag worden gestreken al veroverde Wesley wel een pion in de opening en met mooi stukken spel kreeg hij allicht winst visioenen maar met een pionnetje die hij pardoes weggaf viel opeens zijn stelling in duigen en kwam hij met een harde plof weer terug op moeder aarde en dat deed hem maar besluiten om zich maar gewonnen te geven .

Aan het eerste bord waar, onze schaakvriend uit Zandvoort (NH) Olaf Cliteur plaats mocht nemen, speelde de tegenstander als een wals met zijn ponnen om druk te zetten op de dame vleugel. Hierdoor kwam Olaf gedrongen te staan en hij veel moest denken en dat vergde veel van z’n beschikbare tijd. In een uiterste wanhoopsoffensief met een toren offer probeerde Olaf nog mat te forceren maar ging toch net door de vlag van zijn klok waardoor het punt helaas naar z’n tegenstander ging.

Om de eer te redden stroopten Cris en Jan de mouwen nog effe op en Cris Jellema aan het 5e bord kreeg er een beloning voor omdat hij met 4 vrijpionnen in het eindspel de partij naar zijn hand zette en zo het eerste volle punt van de wedstrijd voor de Donger in de wacht sleepte. Jan Posch speelde aan bord 2 een voorbeeldige wedstrijd en kwam eigenlijk helemaal gewonnen te staan in het eindspel maar op de een of andere manier zag hij het niet en liet hij z’n tegenstander glippen en wegkomen met een remise. Het uiteindelijke resultaat van 6,5-1,5 is gezien het wedstrijdbeeld, hoewel ietwat geflatteerd, wel terecht en zeker geen schande tegen dit team van Philidor die vorig jaar op een haar na was gepromoveerd.

Voor een gedetailleerde uitslag zie http://www.frieseschaakbond.nl/fsb-15-16

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Aankomende activiteiten

Geen activiteiten.

Zoeken
Archieven