Steenwijk 2 zet de Donger 3 te kijk

Op 24 november bezocht een achttal Steenwijkers onze club om in klasse 2B te schaken tegen de Donger 3 : het werd nogal onverwacht een eclatante overwinning voor de uitspelende vereniging, maar liefst 6-2!!! Aangezien ikzelf plots in moest vallen op bord 3 omdat onze Jan de Groot wat later arriveerde volgt hier een zeer beknopt overzicht van hetgeen zich afspeelde op de 8 borden , simpelweg omdat ik het zelf veel te druk had met schaken om de overige duels goed te volgen c.q. te verslaan . Nu in chronologische volgorde van beeindiging wat commentaar:

Op het zevende bord schaakte onze penningmeester in spe Riemer Sinia tegen Martinus Scheeringa (ELO 1414) een nogal ongelukkige partij: Riemer loopt constant achter de feiten aan en als hij dan in het middenspel zijn dame in moet leveren na een vernuftig schaakje is het al gauw finito met onze Riemer : 0-1 achter , da’s al een valse start.

Op bord 1 speelde onze Ido Elzinga tegen Steenwijk aanvoerder Frans van Emst (rating 1606) een degelijke partij met zelfs een licht voordeel wat later helaas weer verviel door goed spel van zijn oppponent ; Steenwijk accepteerde wat later ondanks een plus remise toch een formele draw , het eerste halve puntje is binnen voor de thuisclub , een ommekeer?

Op het zesde bord schaakte onze Theo de Jong zoals gebruikelijk een degelijk potje tegen Steenwijker Geert Duiven (ELO 1500 precies) ; in de loop van het gevecht komt Theo strategisch ietwat achter te staan en biedt remise aan , hetgeen zijn tegenstander vrij gemakkelijk accepteerde . Dit schiet niet echt op , we staan nog steeds een vol punt achter.

Op bord 2 kampte onze Peter Smit tegen de man met de moeilijke naam Yun-Che Hu (rating 1567) ; er ontspon zich een gelijk opgaand duel met overeenkomstige afruil van wat houtwerk , ergo het duel leek op een gelijkspel uit te draaien . Dam opeens uit het niets geeft Peter op , diverse analisten zijn er nog steeds niet achter waarom eigenlijk . De consequentie is jammerlijk wel een forse achterstand : 1-3!!!

Als onze junior Patrick op bord 4 tegen Jaap v/d Hulst (ELO 1524) even later er ook de brui aangeeft gaat zich een forse nederlaag aftekenen voor de Donger.

Op het zesde bord ontwikkelt zich dan het enig echte lichtpuntje voor de thuisclub : onze Roland v/d Veen schaakte een foutloze partij tegen Dimitri Delsman (rating 1493) wat uiteindelijk bekroond werd met een zege voor de Donger ; tussenstand nu 2-4.

Dan zouden ondergetekende en Rene Wijnsma beiden moeten winnen om er nog een gelijkspel uit te halen?? Op bord 3 was mijn tegenstander de ervaren rot Pieter v/d Zee ELO 1524) : ik kwam een pionnetje voor en later nog een keer maar beide keren volgde compensatie voor de witspeler ; ik hield schijnbaar het initiatief maar plotsklaps ontstond er een matdreiging op de Donger verdediging , ik probeerde er nog een eeuwig schaak uit te peuren , echter tevergeefs , de nederlaag werd hiermee definitief : 2-5.

Dan heel laat op de avond trachtte onze debutant Rene Wijnstra tegen Gerrit Schoenmaker (rating 1419) er in het eindspel met toren minder er nog een pad situatie uit te slepen , maar ook dat strandde onfortuinlijk : EINDSTAND 2-6 , eigenlijk een afgang na de goede seizoensstart in Emmeloord.

Volgende keer op 5 januari gaan we naar Sneek om deze negatieve trend hopelijk weer om te buigen.

Wim Reijnders

Teamcaptain de Donger 3.

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Aankomende activiteiten

Geen activiteiten.

Zoeken
Archieven