Heerenveen 1 -De Donger 1 = 4-4

In de derde ronde van de promotieklasse speelde schaakclub de Donger een belangrijk duel om de punten. Na de eerste overwinning tegen Sneek blaakten we van zelfvertrouwen ,al was Heerenveen wel de favoriet in dit duel en wijzelf de underdog. Welnu, het werd een prachtige strijd op alle fronten, zoals jullie kunnen lezen in het navolgende wedstrijdverslag .

De eerst uitslag van de avond kwam op naam van Alle Vlasma ,die aan het 4e bord ver werd teruggedrongen , het steeds moeilijker kreeg en dacht met een paarduitval zijn tegenstander te verrassen, maar die bleef koel, hetgeen resulteerde in een paardsneuveling.

Christiaan Houpst speelde met wit op bord 5 een solide remise, ondanks een iets mindere pionnen structuur.

De sensatie van de avond was toch wel aan het eerste bord waar Robert Stallinga de witte stukken mocht hanteren en hij met een prachtige zijvariant van het Schots gambiet zijn tegenstander verraste en vervolgens de partij prachtig besliste via een krachtige aanval. (1.5 – 1.5)

Aan het derde bord kreeg Jan Posch weer eens een Siciliaan te verwerken. Hij week snel af naar een zijvariant, die zijn tegenstander Tjeerd Siblesz problemen opleverde. Uiteindelijk kwam Jan een volle gezonde vrijpion voor te staan. Tjeerd toonde daarna zijn klasse in zijn verdediging, wat hem tenslotte ook nog een (dolblij) half punt opleverde, o.a. ook doordat Jan in tijdnood kwam. (2-2).
( zie partijdiagram).

Heerenveen nam vervolgens weer een voorsprong door op het 8e bord een punt te veroveren op Cris Jellema, die de echte topvorm miste, om de op papier mindere tegenstander te overtroeven.

Maar De Donger liet zich niet zomaar wegschuiven en wist op het 2e bord, uit naam van Olaf Cliteur, een punt te scoren, via een pionoffer, die Ferdi van Bakel aannam. Zwart verkreeg het initiatief op de koningsvleugel van z’n tegenstander. Wit probeerde aan alle kanten te verdedigen maar Olaf liet niet los en besliste de wedstrijd fraai in z’n voordeel. (3-3)

Wesley Kooistra speelde goed en zette langzamerhand druk op de witte stelling van Van der Griendt en zo ontstond er een fraai eindspel met een paard tegen toren met enkele pionnen aan beide zijde . Het paard opofferen tegen twee pionnen kon niet, en omdat het Wesley ook niet lukte om zijn tegenstander door de klok te jagen, moest hij tevreden zijn met een puntendeling, waardoor de tussenstand nog steeds gelijk was. (3.5-3.5)

De laatste partij van de avond aan het 6e bord van Jan Odijk zou dus bepalen wie de winst mocht incasseren. Jan stond zo goed als verloren , maar tegenstander Klaas Abma begon te schutteren, waardoor Jan met goed tegenspel alsnog de veilige remisehaven wist te bereiken. (4-4).

Uitslagen Heerenveen 1-De Donger 1

1 Robert Stallinga – Arjan Pragt 1-0 .
2 Ferdi van Bavel- Olaf Cliteur 0-1
3 Jan-Posch – Tjeerd Siblesz rem
4. Hein van der Wijk -Alle Vlasma 1-0
5 Christiaan Houpst – Bas van der Zwaag rem
6. W v d Griendt –Wesley Kooistra rem
7. Jan Odijk -Klaas Abma rem
8 F.Heidinga- Cris J Jellema 1-0

Rest nog te vermelden, dat Chris Jolmer Jellema en Jan Posch hopen dat in het vervolg ook andere spelers een verslag zullen maken, inclusief hun partij.

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Zoeken
Archief