Stallinga blijft winnen

Het schaakjaar 2015 is door Robert Stallinga uit Ferwerd in stijl afgesloten. De lijstaanvoerder van sc De Donger won vlak voor Kerst ook van Bernard Keizer. Het werd weliswaar een marathonpartij maar in het vierde speel-uur toonde hij opnieuw zijn klasse. Aan een pluspion had hij ditmaal genoeg.

Zijn dag was helemaal goed omdat zijn grootste titelconcurrent, Jan Posch, roemloos ten onder ging tegen de altijd gevaarlijke Cris Jellema. Vanuit het niets toverde deze een slang op het bord, zo giftig dat Posch zijn dame verloor en opgaf.

Iets degelijks overkwam Theo de Jong, nadat hij Gosse Wiersma had klem gezet. Met de winst voor het grijpen gaf hij een stuk weg.

Minstens zo bont maakte Wim Akkerman het, tegen Durk Wassenaar. Deze wist wel raad met Akkerman’s gedurfde koningsgambiet. Al na een half uur had hij de buit binnen.

Zo mogelijk nog scherper was de Oerang Oetan-opening van Frank van Bolhuis tegen Piet Hania. Toen Bolhuis eenmaal uitgeraasd was sloeg Hania toe door een nietige pion te promoveren tot koningin.

Roland van der Veen offerde al vroeg een loper, tegen Pé Kooistra. Het was de opmaat voor een ware aanvalsstorm. Nadat zijn tegenoffensief was gesmoord, hees Kooistra de witte vlag.

Juist door een geniepig loperoffer niet aan te nemen overleefde Douwe Kuipers de aanval van Patrick Keizer. Sterker, hij verlegde de strijd en won op de andere vleugel de partij.

Overige uitslagen: Vlasma-van Kammen remise, Steringa – Houpst remise, Pijl – Smit 1-0, Wijnstra – Visser 0-1, Vroom – Reijnders 1-0, Venema – Sinia 0-1

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Zoeken
Archief