Zwaar bevochten winst de Donger tegen DTK

In de vijfde ronde van de promotieklasse speelde schaakclub de Donger een zeer belangrijk duel om niet helemaal in de kelder te geraken van deze klasse. Na de eerste drie nederlagen en een winst was het voor de Donger zaak om nu ook punten te pakken om aansluiting te houden . Afgelopen week kregen we bezoek van onze schaakvrienden De Twee Kastelen uit Buitenpost en omstreken. Na een gezamenlijke minuut stilte ter nagedachte aan onze overleden teamgenoot Jan Posch barstte de strijd in alle hevigheid los.

DTK scoorde het eerste punt aan bord 6 waar Bernard Keizer niet lekker uit de opening kwam en meer tegen zichzelf aanvocht dan tegen zijn tegenstander en na dreigend stukverlies gaf hij zich gewonnen. Gelukkig kon Amir Nicolai dit weer rechtzetten omdat hij aan het eerste bord z’n tegenstander in de opening al een stuk veroverde .

Vervolgens duurde het een tijd voor er weer uitslagen kwamen en meteen ongeveer tegelijk drie remise partijen. Aan bord 7 speelde Alle Vlasma een scherpe partij maar z’n voorzichtige tegenstander ging puur voor remise waardoor Alle niet kon forceren want dan zou hij verliezen dus berustte hij een remise .

Durk Wassenaar viel in voor Wesley en speelde een degelijke partij waarbij een toren tegen paard won maar zijn tegenstander kreeg een vervelende vrijpion en daarom besloot Durk het zekere maar voor het onzekere te nemen met een remise.

Ook Christiaan Houpst speelde een goede verdedigende partij en stond er eigenlijk erg goed voor en vanwege tactisch reden deed hij toch besluiten om het remise aanbod aan te nemen.

Na deze vijf partijen nam DTK weer een voorsprong door met hun ster speler toe te slaan op het tweede bord ook al speelde Cris Jellema erg sterk en leek het lange tijd remiseachtig kreeg zijn opponent toch net even een beter eindspel zodat Cris de strijd moest staken.

De spanning werd nu echt om te snijden met nog twee partijen aan de gang en als eerst kon Olaf na een zinderende partij waarin hij onder tijdsdruk met zijn dame het heft in handen nam tegen de zwakkere stukken zodat hij er een stuk van terugwon en uiteindelijk met een vrij pion kon opstomen en hierdoor het punt incasseren.

Als laatste van de avond speelde Robert een wat aparte partij waarbij hij eerst het heft duidelijk in handen nam maar na de opening leek hij wat te verzwakken en liet zijn opponent terug komen. Gelukkig voor Robert herpakte hij zich in het eindspel en dwong nu zijn tegenstander in de hoek en omdat de stukken niet goed samen werkten kon Robert een onpareerbaar mat opzetten en zodoende het punt veilig stellen en daarmee ook een heroïsche winst voor De Donger en bleef het nog lang onrustig in Dokkum en omstreken.

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Zoeken
Archief