De Donger veilig na ruime overwinning op Emmeloord

In de gezamenlijke slotronde van de promotieklasse speelde schaakclub de Donger een belangrijk duel voor handhaving in de Promotieklasse FSB. Na de eerste flitsoverwinning van Robert Stallinga op bord 3 kwamen er vervolgens drie remises waarvan de eerste door Durk Wassenaar die als invaller aan het zevende  bord een goede stelling had maar  geen directe winstkansen zag en bood remise aan welke werd aanvaard door z’n opponent.

Ook Bernard Keizer speelde een goede wedstrijd en leek met een gevaarlijke vrij pion de winst binnen te halen, maar hij had pech dat de koning van de tegenstander net op tijd een promotie kon voorkomen. Daarom bood Bernard zijn tegenstander remise aan  en hoewel Bernard het tot het eindspel probeerde zag hij zich toch genoodzaakt om het remise aanbod te accepteren.

Emmeloord kwam nu wat op dreef door op bord 6 sterk spel te laten zien en met een dodelijke aanval Christiaan Houpst tot opgeven te dwingen. Ook aan bord vier van Wesley Kooistra werden de punten gedeeld.  In deze partij waarin een Siciliaanse opening vlijmscherp werd gespeeld mochten beide spelers geen fouten maken en omdat ze beiden keurig speelden kwam er uiteindelijk een gelijk eindspel op het bord.

De Donger kwam nu op dreef zoals aan bord vijf waar Cris Jolmer Jellema  een zeer goede partij speelde door op de uitgestelde rokade te spelen zodat de koning in het centrum moest blijven. Met actief toren- en damespel werd het de tegenstander te veel en gaf zich gewonnen.

Ook Amir Nicolai speelde een puike partij en wist middels een soort van zelf help mat van zijn tegenstander waardoor het niet zo moeilijk meer was om hem op de knieën te krijgen. Olaf Cliteur speelde weer eens een prachtige partij,  ook al moest hij in het middenspel wel alle zeilen bijzetten om er in ieder geval nog een remise uit te halen maar met uiteindelijk twee stukken en een pion tegen drie vrijpionnen kon Olaf het rustig uit spelen en prijkte er  uiteindelijk een score van  2,5-5,5  voor de Donger op het scorebord.

Deze onverwacht ruime overwinning was  een opsteker voor de Donger die direct twee plaatsen opschoof in het eindklassement en als vijfde eindigde. Een prachtig resultaat zeker gezien het roerige seizoen waarin we onder andere met veel reserves hebben gespeeld doordat voorafgaand aan het seizoen Jan Odijk bedankte en tevens onze schaakvriend Jan Posch  verloren! Reserves bedankt voor hun bijdrage!

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Zoeken
Archief