Historische overwinning de Donger tegen Heerenveen

Helaas heeft de Friese Schaakbond het protest van de Donger van de 1e uitwedstrijd  niet gehonoreerd en werd de wedstrijd tegen Sneek 2 definitief verloren verklaard met als einduitslag 5-3.

Veel beter ging het eerste thuisduel tegen het gerenommeerde Heerenveen waarvan de Donger nog nooit een duel wist te winnen.  Er werd  nu wel  geschiedenis geschreven door een knappe overwinning die werd ingeleid door Olaf Cliteur die wegens ziekte  op  het lagere bord 6 werd opgesteld. Hij ging  op de verdediging  spelen en kwam in het middenspel gelijk te staan en kon met een mooie combinatie een vol stuk winnen en dit deed zijn tegenstander tot opgave dwingen .

Vervolgens waren er twee remises waarvan één op bord 3  waar Wesley Kooistra goed speelde maar er geen winst uit kon slepen en de andere was aan bord 1 waar Amir Nicolai  een prachtige partij speelde. Aan weerskanten werd uiteindelijk een dame gehaald maar toch kon Amir geen winst forceren  en moest hij berusten in een gelijkspel .

Heerenveen kwam nu op stoom en sprokkelde een punt op bord 7 doordat  Bernard Keizer niet lekker opende en daardoor de hele partij achter de feiten aan liep en het uiteindelijk niet kon bolwerken.  De Donger liet het er echter niet bij zitten en kwam sterk terug door twee winstpartijen.

Jan Odijk kwam met wit spelend op bord 4 met  goed spel in een voordelige stelling  en kon de winst uiteindelijk veiligstellen.  Christiaan Houpst speelde op bord 5 een puike partij waardoor hij steeds beter kwam te staan en zijn tegenstander uiteindelijk van het bord schoof. Heerenveen stribbelde nog wel tegen met een winstpunt aan het 2e bord waar Cris Jellema  slecht kwam te staan in de opening en dit brak hem op. Hoewel hij nog lang kon tegenstribbelen moest Jellema zich uiteindelijk gewonnen geven.

De laatste en langste partij van de avond was aan bord 8 waar Reitze Koopmans het eerst lastig had, maar in het eindspel een pion meer overhield waarmee hij de winst kon binnenhalen en daarmee de Donger naar een historische winst leidde van 5-3.

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Aankomende activiteiten

Geen activiteiten.

Zoeken
Archieven