Schaker Cris Jellema wint 47e Districtstoernooi  in Dokkum

Op zaterdag 13 januari  werd voor de 47e keer het traditionele  districtsschaaktoernooi gehouden. In de IJsherberg te Dokkum kon voorzitter / toernooidirecteur Bernard Keizer van Schaakclub de Donger 18 deelnemers verwelkomen. Onder het  genot van een bakje koffie kon even na 10 uur het toernooi van start gaan.

In de hoofdklasse A was Cris Jellema oppermachtig door alle drie partijen te winnen, Jan-Sybren Zagema werd na een barrage tegen Auke van der Zee  terecht tweede. In de hoofdklasse B werd Louis Jellema  eerste, ondanks één verliespartij. Alle Vlasma eiste de tweede plaats op na een lucky overwinning tegen Bauke Vroom. In de 1e Klasse A  werd Pieter van Kammen  de winnaar met 2½  punten, op de voet gevolgd door Wytze van der Zee  met 2 matchpunten. In  de 1e klasse B werd Jan Torensma winnaar met eveneens 2½ punten en Jos Visser werd tweede met 1½ punten.  De tweede klasse werd gewonnen door de onverslaanbare René Wijnstra die dus al zijn partijen won en daardoor de kampioensbeker van deze klasse meteen in ontvangst kon nemen. De jeugdige Dylan Torensma  werd tweede met twee matchpunten.

Halverwege de middag kwam  de verloting van  het toernooiprobleem, gemaakt  door Sytze de Boer uit Burdaard. Jan Torensma kwam als eerste met de juiste oplossing uit de hoge hoed en kreeg  als beloning hiervoor een heerlijke taart aangeboden  van echte Bakker Eddy de Jong.

Tussen de bedrijven door werd ook het FK 60+ snelschaakkampioenschap  gespeeld. In de voorrondes werden enige voormalige kampioenen zoals  Bernard Keizer en Jos Visser meteen uitgeschakeld. In de beslissende eindronde speelden Jan Meijer, debutant Wytze van der Zee en Douwe Kuipers een volledige competitie. Douwe Kuipers werd de terechte en trotse winnaar door de afsluitende partij te winnen van Wytze van der Zee.

Ter afsluiting volgden de finales van de Hoofd en Eerste klassen. In de Hoofdklasse speelden de gebroeders Cris en Louis Jellema tegen elkaar. Na een zenuwslopende partij won Cris  deze broederstrijd en de beker.  In de 1e klasse speelden Pieter van Kammen en  Jan Torensma om de wisselbeker.Van Kammen speelde net iets scherper en won daarmee de partij en de wisselbeker. Het toernooi werd  afgesloten met een speech van  toernooidirecteur Bernard Keizer, die hierbij de sponsoren, deelnemers en de IJsherberg bedankte voor hun inzet.