Riemer Sinia slaat verrassend toe

Zeven partijen werden gespeeld in ronde 12 van de interne competitie. Zonder veel gekke dingen belandden  Riemer Sinia en Jos Visser in een interessant middenspel. Visser trakteerde Sinia op een scherpe aanval, maar speelde even later voor Sinterklaas door zijn dame in te laten staan. Sinia sloeg onverbiddelijk toe en kidnapte deze dame. Daarna streed Visser voor  een verloren zaak  en gaf uiteindelijk op.

Alle Vlasma en Christiaan Houpst speelden  de befaamde Konings-Indische opening. Tot de jaren 30 van de 20e eeuw werd dit plan met wantrouwen bekeken, totdat door drie sterke Oekraïense schakers (Alexander Konstantinopolsky, Isaac Boleslavsky en David Bronstein) met hun analyses en partijen het Konings-Indisch populair maakten.  Alle Vlasma ging meteen na deze opening  in de aanval en sloeg zelfs in haastige spoed de rokade over.  Dankzij een erg sterk paard kon Houpst de stelling alsnog in evenwicht brengen en besloot men na nog wat speldenprikjes uit te delen tot remise.

Marten Koopmans kreeg tegen Cris Jellema  na een traag verlopende opening een goede stelling in het eindspel.  Door een eerdere verkeerde paard zet belandde hij echter in een matnet en kon Jellema alsnog de winst incasseren.

In een Hollandse partij ging Douwe Kuipers tegen Gosse Wiersma  volop in de aanval, maar Gosse kon nog net op tijd de poorten sluiten. Een tegenaanval leverde hem een pion op. Toch bleef Kuipers hem onder druk te houden maar  vergistte zich even later, wat hem een belangrijke centrumpion  kostte. Nu kon Gosse counteren, won daarbij een stuk wat voldoende was voor een fel bevochten overwinning.

Bernard Keizer speelde een Engelse opening tegen Jaap van der Pol en kreeg uitzicht op pionwinst. Terwijl de koningen nog op hun uitgangspositie stonden, vergreep in een moment van schaakblindheid Van der Pol zich aan een gedekte pion, waarna hij meteen Keizer feliciteerde en opgaf.

Reitze Koopmans ging, na een naar eigen zeggen slechte seizoenstart, meteen vol in de aanval tegen René Wijnstra. Hij bezette de g en h lijnen waardoor de koning van Wijnstra stevig in de vuurlinie kwam te staan en uiteindelijk bezweek.

Pieter van Kammen won door goed spel  tegen Frank van Bolhuis

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Zoeken
Archief