De Donger tegen Philidor 2 kansloos ten onder

In de hoofdklasse van de Friese schaakbond kon een gehavend De Donger niet op tegen grootmacht Philidor uit Leeuwarden. Het  Dokkumer viertal  bestreed met twee reserves het sterke Philidor 2.

Captain Cris Jellema kwam tegen crack Oene Schriemer geen moment in zijn spel. Op nog een bijna vol bord greep hij mis, verloor een toren en gaf op wegens dreigend mat.

Reitze Koopmans belegerde weliswaar de koning van Egbert Wind, maar zonder veel echte dreiging. Omgekeerd raakte hij zelf sluipenderwijs in het nauw, met enkele opgesloten stukken. Overgave volgde.

Bernard Keizer viel met wit tegen Eelke Heidinga voortvarend aan, dwong dame-ruil af en hield het initiatief. Na kwaliteitsverlies van toren tegen loper moest hij echter terug en kon het pionneneindspel niet houden.

Kopman Amir Nicolai had het moeilijk tegen oud-Dokkumer Rein de Boer. Na heel open spel en dame-ruil stond hij een pion achter. Kansen op weerwerk kwamen er niet, waarna hij tenslotte blij mocht zijn met remise. Uitslag: ½ – 3 ½

In de interne competitie werd de 18e ronde gespeeld. Gosse Wiersma speelde de Bird opening en kreeg tegen Marten Koopmans een ontwikkelingsvoorsprong. Koopmans kon echter precies op tijd alle gaten dichten.  In het eindspel maakte hij echter een fout en kon daardoor het mat niet meer voorkomen.

In een Spaanse opening van Jaap van der Pol deed opponent  Peter Smit een aanval op de witte damevleugel. Van der Pol lanceerde een aanval op de zwarte koning maar verloor daarbij een pion.  Helaas zag  Smit even later een paardenvork over het hoofd en moest een toren inleveren, waarna hij de strijd moest staken.

René Wijnstra en Douwe Kuipers speelden aanvallend in de opening. Kuipers  offerde een pion  voor een sterke open torenlijn, waarna Wijnstra door afruil aan  de vijandelijke invasie ontsnapte. Via een slimme penning veroverde hij vervolgens een vol paard.  Kuipers kon nog lang stand houden, maar Wijnstra offerde in het eindspel een witte loper om  beslissende vrijpionnen in stelling kon brengen, waarna  Kuipers opgaf.

Alle Vlasma en Jos Visser probeerden beiden een gaatje  te vinden in elkaars verdediging,  maar konden geen voordeel  ontdekken.  Na enig afruilen werd besloten tot remise.

Overige uitslagen: Hein Bauke Visser-Durk Wassenaar ½-½ ; Nils Venema-Sjouke Atze Sinia  1-0

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Aankomende activiteiten

Geen activiteiten.

Zoeken
Archieven