Cris Jellema verslaat Bauke Vroom

De spanning is terug in de interne competitie. Lijstaanvoerder Bauke Vroom opende voortvarend tegen oud-kampioen Cris Jellema. Maar hij benutte zijn kansen niet en liet zijn tegenstander zelfs terugkomen. Deze won – tegen middernacht en na 70 zetten – het subtiele pionneneindspel.

Achtervolgers Pieter van Kammen en Marten Koopmans speelden een solide partij. Pieter had moeite om zijn losse pion in het centrum te beschermen. Daarna verdienden beiden de remise.

De oudste en jongste deelnemers – Gosse Wiersma en Nils Venema – speelden avontuurlijk schaak. Nils’ aanval op de damevleugel liep dood waarop Wiersma counterde, een stuk won en de winst greep.

Riemer Sinia overrompelde verrassend de sterker geachte Peter Smit. Hij zette hem zelfs mat.

Twee viertallen van De Donger en Schaakwoude speelden de zoveelste derby tussen Dokkum en de Wouden. Jos Visser vertrouwde weer eens op zijn ongewone Orang-utan opening, en met succes. Auke Postma moest buigen. Dat deden de Dokkumer krijgers Alle Vlasma en Bernard Keizer ook. Zij verloren kansloos van de gebroeders Catrinus en Menno Veenstra. Captain Reitze Koopmans won tenslotte in een marathonpartij van Kees Appel. Met het 2-2 gelijkspel had iedereen vrede.

Schakers van De Donger winnen

In de Friese hoofdklasse heeft het 1e viertal van de De Donger na nederlagen en een gelijkspel eindelijk een wedstrijd gewonnen. Streekclub Mid-Fryslân werd in Akkrum met 3-1 ruim verslagen.

De Dokkumers kwamen trouwens al vroeg op achterstand. Christiaan Houpst gaf een stuk weg en kon niet anders dan opgeven. Het team herpakte zich via Cris Jolmer Jellema. In zijn gekende rustige stijl kreeg hij langzaamaan wat voordeel, vooral met een venijnige loper. Zijn winstvoering was elegant nadat zijn tegenstander de koning verkeerd neerzette.

Amir Nicolai won eveneens, omdat hij ondanks stukverlies het initiatief behield. Ook hij kon gaan werken aan een matvoering, een vonnis dat zijn dame voltrok.

De ervaren crack Olaf Cliteur stond lange tijd matig tot slecht. Pas na uren, in tijdnood op de schaakklok, vergiste zijn tegenstander zich. Olaf rondde fraai af in zijn voordeel.

De overwinning geeft vertrouwen voor de derby thuis tegen Schaakwoude, de sterke club uit de Dokkumer wouden.

Léon Niemeijer wint jeugdschaaktoernooi

De talentvolle Assenaar Léon Niemeijer (11 jaar!) heeft het jaarlijkse Grandprix Toernooi van Dokkum gewonnen. In de hoofdgroep bleef hij Arjan de Vries en Sono Folkers net voor. Luca Wijnstra uit Dokkum weerde zich dapper maar kon weinig uitrichten.

Er waren op zaterdagmiddag 12 januari 2019 42 jonge schakers naar de zalen van Nehemia gekomen, uit Groningen, Fryslân en Drenthe. Lokale kampioen Berend Adema speelde in poule B veelbelovend, maar hij werd steeds in het eindspel verslagen. Een groep lager eindigden Harold Korte en Peter Groen gedeeld als derde. In poule D greep Daniël Visser uiteindelijk net naast de prijzen. Daarentegen wist Rover Coors poule E te winnen, na barrage met Gijs van der Hoeven uit Groningen. Hier eindigde Eveline de Jager knap, maar sneu, als vierde. Ditzelfde lot trof Mikai Rotteveel in poule F. Er deden 15 leden mee van de actieve jeugdafdeling van schaakclub De Donger uit Dokkum.

Dokkumer Grand-Prix jeugdschaaktoernooi

Schaakclub De Donger organiseert op  zaterdag 12 januari 2019  weer haar jaarlijkse jeugdschaaktoernooi.  Dit toernooi zal evenals vorig jaar weer plaatsvinden in het gebouw van Nehemia, Zaagmolenstraat 2 te Dokkum. De aanvang is om één uur  ‘s middags, waarbij in zes- of achtkampen om de prijzen (eremetaal) wordt gestreden. Het toernooi telt mee voor de nieuwe Grand-Prix jeugdtoernooicyclus, waarbij deelnemers punten kunnen verzamelen voor het klassement van alle Grand-Prix jeugdtoernooien.

De deelnemers worden ingedeeld naar speelsterkte en/of leeftijd. De inleg bedraagt € 5,00. Men kan zich online opgeven via het inschrijfformulier op www.frieseschaakbond.nl of  www.dedonger.nl/grand-prix-jeugdtoernooi/. Mocht dat niet lukken dan via email a.vlasma@gmail.com  ovv naam, geboortedatum, club of school, rating en behaalde stap volgens het stappenplan.

Voor meer / overige  info of vragen :  Bernard Keizer, jeugdleider SC de Donger, tel. 0519-724044 / bgkeizer@knid.nl

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Zoeken
Archief