Wesley Kooistra overtuigend winnaar KNOF

Het Open Schaakkampioenschap van Noordoost Friesland (KNOF) 2016 is gewonnen door Wesley Kooistra uit Dokkum. Op 31 mei bleef hij zijn drie overgebleven concurrenten in hotel Van der Meer een vol punt voor. Vooral voor Gerard Baars uit Drachten waren de druiven zuur. Na rondes lang kansrijk op de tweede plaatst te hebben gestaan eindigde hij als vierde.

Tegen Pieter van Kammen uit Metslawier overspeelde Kooistra zijn hand in de opening. Hij moest daarna een toren geven voor een paard en bereikte niks tegen het secure spel van Van Kammen. Die schonk hem tenslotte ruimhartig het halve remisepunt.

Tussen zijn tegenstrevers Gerard Baars en Robert Stallinga, uit Ferwerd, ging de strijd lang gelijk op. Totdat ineens de passieve zwarte stukken tot leven kwamen en de witte koning op de tocht kwam te staan. Een simpel toren schaakje van Stallinga was dodelijk.

Rivaal Jan Posch, uit Oostermeer, rook in deze slotronde weer kansen, tegen Auke van der Zee uit Veenwouden. Hij opende voortvarend maar dankte zijn overwinning, na een lange partij, uiteindelijk aan een dramatische dame-zet van Van der Zee. In plaats van mat te geven werd deze zelf mat gezet.

Tegen Alle Vlasma verkeek Bernard Keizer zich al vroeg op een giftige pion. Deze buit kostte hem een paard, gaf Vlasma vleugels en ook de partijwinst.

Cris J. Jellema startte tegen Siep Hoeksma, uit Kollum, ongewoon agressief. Maar deze wist te consolideren en tegenspel op te bouwen. Hij won de dame tegen een toren, genoeg voor de winst.

Ouderwets gooi- en smijtwerk was te zien bij Douwe Kuipers (Holwerd) en Gosse Wiersma. Uiteindelijk kwam Kuipers één zet te laat en verloor.

Overige uitslagen: Wijnstra – Venema 0-1, P. Kooistra – Sinia 0-1

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Aankomende activiteiten

Geen activiteiten.

Zoeken
Archieven