Xander Groeneveld loopt in op koploper Mark Folbert

Met nog drie speelrondes te gaan is het ongemeen spannend in de interne competitie van SC Donger. Er zijn nog drie schakers in de race voor het kampioenschap. In speelronde 24 speelden de top vier van de competitie tegen elkaar.

Koploper Mark Folbert speelde met zwart tegen Cris Jolmer Jellema. Cris moest winnen om nog zicht te houden op de titel. In deze strijd speelde Cris nagenoeg foutloos en zette alles op alles om een fout bij Mark uit te lokken. Mark bleef echter rustig, gaf geen krimp en bleef gedecideerd schaken. Dit leidde tot een gelijkwaardig eindspel met gelijke lopers en een aantal pionnen. Aangezien beide spelers geen fout maakte was remise een logisch gevolg.

Xander Groeneveld wist zich aanvankelijk weinig raad met de Bird opening van Gosse Wiersma. Toch kwam Xander redelijk goed uit de opening. In het middenspel offerde Xander op briljante wijze zijn toren voor een paard. Er bleef een eindspel van een toren van Gosse tegen een paard van Xander over, echter had Xander het voordeel van enkele extra pionnen die snel konden oprukken. Het lukte Gosse niet om deze pionnen te stoppen en na een mooie vork verloor Gosse zijn toren en de partij. Met deze overwinning rukt Xander op maar de tweede plaats en heeft de koploper in het vizier.

Teun Meindersma en Wiebe de Jong speelden een knotsgekke partij. Teun blunderde al vroeg in de partij zijn paard, maar bleef strijden en wist zichzelf zelfs terug te knokken naar een pion achterstand. Nadeel voor Wiebe was dat zijn koning open stond en hier wist Teun dankbaar gebruik van te maken. Teun zette zijn aanval door, won een paard en ondanks dat Wiebe stug bleef verdedigen bleek de aanval te sterk waardoor Teun alsnog de overwinning naar zich toe trok.

Vanuit de Engelse opening was Bernard Keizer heel even niet bij de les wat hem tegen Luca Wijnstra zijn h6 pion kostte. Dit pionverlies zette Bernard op scherp en wist met een sluw giftig pionoffer de loper van Luca te verschalken. Bijkomend voordeel voor Bernard was dat Luca’s koning slecht kwam te staan. Een gedwongen torenafruil en te aanvallende aspiraties van Luca werden hem fataal, met mat als afloop

De overige uitslagen en de stand in de competitie zijn te vinden in het menu onder “Huidige competitie”

Dinsdag 26 maart laatste Rapid avond van het seizoen

Op dinsdag 26 maart wordt bekend wie zich Rapid kampioen van De Donger van het seizoen 2023-2024 mag noemen. Hiervoor zijn nog twee kandidaten in de strijd: Gerben van der Heide en Bauke Vroom.

Het verschil tussen beide heren is slechts een punt, dus het beloofd een spannende avond te worden.

Zoals gebruikelijk worden er deze avond 3 rapid-partijen gespeeld, rond 22:30 zal de kampioen bekend zijn.

Luca Wijnstra weet weer wat winnen is

Waar Luca Wijnstra in de eerste helft van de interne competitie de overwinningen aaneen wist te rijgen, lukte dit in 2024 echter nog niet. Aan de periode zonder overwinning kwam in ronde 23 een einde doordat Luca met de zwarte stukken Cris Jolmer Jellema wist te verslaan. Vanuit de Caro-Kann opening ontwikkelde beide spelers eerst al hun stukken. Cris was de eerste die de stellingen wist te doorbreken, met een paardoffer wist hij de zwarte verdediging dusdanig te verzwakken dat schaakmat of stukverlies dreigde voor zwart. Luca moest alle zeilen bij zetten om zijn koning te blijven verdedigen. Toen het een beslissende aanval leek te worden voor wit maakte Cris echter een cruciale fout waarbij hij zijn dame verloor. Wit gaf op waardoor Luca, zei het met enig fortuin, een winstpunt bij kon schrijven.

Mark Folbert wist tegen Bernard Keizer vanuit de Siciliaanse opening de stellingen te bestoken met diverse penningen en een sterk paard op d6. Na een foutieve damezet van Bernard wist Mark met meerdere tempozetten de druk op te voeren wat een sterk loperpaar en stukwinst opleverde. Dit voordeel gaf Mark niet meer uit handen en wist met zijn twee lopers de zwarte koning mat te zetten.

Gosse Wiersma opende tegen Wiebe de Jong met zijn befaamde Bird-opening. Toen Gosse zijn pion tot d6 kon doorschuiven en deze pion wist te handhaven lag promotie op de loer. Dit besliste uiteindelijk ook de partij in het voordeel van Gosse.

Piet Bouma en Frank van Bolhuis speelde een gelijk opgaande wedstrijd. In het middenspel verloor Frank een pion maar wist deze via een combinatie weer terug te winnen. In het eindspel had wit de betere kansen, maar na een klein foutje berustte beide spelers in remise.

Spectaculaire terugkeer in Hantum

In Hantum, regio Dokkum, vond vorig weekend een nieuwe editie van het Postma schaaktoernooi plaats. Van 1978 tot 2011 had dit evenement een vaste plek op de kalender, dit jaar werd het toernooi nieuw leven ingeblazen. Er was ruimte voor 64 deelnemers, en alle stoelen waren bezet. De getalenteerde Leandro Slagboom uit Leeuwarden maakte zijn favorietenrol waar. Hij won de hoofdgroep en moest alleen een punt afstaan tegen Rienk Sybesma.

Een van de deelnemers was Foeco Hoekstra (57) die recent is terugverhuisd naar Noardburgum. Meer dan dertig jaar zat hij niet achter het bord, nadat hij in 1991 naar de Randstad verhuisde. Hoekstra wist in 1984 het toernooi al eens op zijn naam te schrijven, destijds actief voor schaakclub NEO in Burgum. Als dienstplichtig soldaat maakte hij deel uit van het Nederlandse militaire schaakteam op de NAVO-schaakkampioenschappen in Engeland. Hoekstra’s terugkeer ging verdienstelijk – hij won zomaar in stijl van de regerend Fries kampioen.

Amir Nicolai-Foeco Hoekstra

1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lc4 Pf6 4.Pg5 Lc5 De Traxler variant! Een kandidaat voor de meest agressieve en risicovolle opening in het gehele schaakspel. Zwart negeert de aanval op de f7-pion volledig en vertrouwt op zijn superieure ontwikkeling om tegenkansen te genereren.5.Lxf7+! Dit is de veilige manier om de pion te slaan. Het aanlokkelijke 5.Pxf7 wordt beantwoord door 5…Lxf2+!.Dit is de pointe van de Traxler variant. Het leidt tot enorme complicaties die helemaal niet ongunstig voor zwart uitpakken.

5…Ke7 6.Lc4 De8! Een thematische tegenzet. De dame vertrekt richting veld g6 om de witte koningsvleugel te bestoken. Objectief heeft zwart niet helemaal voldoende compensatie voor de pion, maar de druk is langdurig en het is niet eenvoudig voor wit om onder de druk uit te spelen. 7.Le2 Dg6 8.0–0! Een leuke tactische wending. Wit laat het stuk tijdelijk in staan omdat …Dxg5 niet werkt vanwege d2-d4! met een dubbele aanval.

8…d6 9.d3 Pd4 10.Pf3 Pxe2+ 11.Dxe2 Lg4 Hoekstra voert de druk geleidelijk op. Toch heeft wit net genoeg middelen om zich te kunnen verdedigen.12.Le3! Ph5 13.Pbd2?! Nicolai mist zijn kans hier om volledig los te komen. 13.Lxc5! dxc5 14.Pc3 is erg sterk omdat wit nu de dreiging Pxe5 in stelling brengt.Thf8 14.Kh1?! Pf4 15.Lxf4 Txf4 16.Tfe1?! Langzaam laat Nicolai het uit de hand lopen. Inmiddels heeft zwart prachtige compensatie. Het loperpaar is sterk, de koning is veilig en door de missende f-pion kan zwart de druk over de f-lijn opvoeren. 16…Taf8 17.h3? De beslissende fout in een lastige stelling. Wit biedt zwart een aanknopingspunt waarvan Hoekstra gebruikmaakt.

diagram

17…Dh5! Dit is enorm sterk. Zwart brengt tegelijkertijd kwaliteitsoffers op f3 en stukoffers op h3 in de stelling.18.Df1 Txf3! Met dit kwaliteitsoffer wordt de witte koningsstelling opengereten. Het zwarte overtal op de koningsvleugel is beslissend. 19.gxf3 Lxf3+ 20.Kh2 Lg4! Nauwkeurig. Zwart heropent het zicht van de toren en wit heeft geen fatsoenlijke verdediging. 21.f3 Lxf3 22.d4 Lxd4 23.Dd3 Dh4?! Een schoonheidsfoutje. Zwart staat zo dominant dat hij zelfs met …g5! De druk op had kunnen voeren. 24.Pxf3 Df2+ 25.Kh1 Txf3 26.Te2? Nicolai mist zijn laatste kans. Met 26.Tf1! kan wit blijven vechten, waarna zwart moet proberen te winnen in een eindspel. 26…Dg3 ! Nu slaat de aanval beslissend door en gaat wit spoedig mat.27.Dd2 Dxh3+ 28.Th2 Tf1+ 0-1 Een prachtige zege. Zo zie je maar dat mensen het schaakspel zelfs na lange afwezigheid niet verleren.

NICK MAATMAN

nickmaatman@gmail.com

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Aankomende activiteiten

Geen activiteiten.

Zoeken
Archieven