Johnny Fluit opnieuw winnaar in Dokkum

Maar liefst 28 liefhebbers zijn  richting de sfeervolle IJsherberg getogen om van een  mooie zonnige zaterdag ook een gezellig schaakevenement te maken. Na de ontvangst middels een gratis bakje koffie en de inschrijving volgt een welkomstwoordje door de clubvoorzitter en verdere uitleg van toernooidirecteur Bernard Keizer omtrent het draaiboek voor de dag :  3 rondes van maximaal 2 uur door 7 groepen van 4 ingedeeld op rating gevolgd door halve kruisfinales en ultieme finales met ook dwars door de dag heen het FSB snelschaakkampioenschap 60+ , waarvoor zich 9 fanatieke ouderen aanmeldden.

Tussen al deze schaakactiviteiten door diende ook nog een toernooiprobleem opgelost te worden, gemaakt door Burdaarder Sietse de Boer.De beloningen waren 3 fraaie wisselbekers (per klasse) + eentje voor de winnende 60+ -er en verder rollades van onze sponsor AH voor de nummers 1 & 2 van iedere groep. Voor de winnaar van het schaakprobleem stond een lekkere taart klaar , gratis ter beschikking gesteld door sponsor Eddy de Jong.

Wat al meteen in de eerste ronde opviel is de enorme ontspanning en de gezelligheid die een ieder uitstraalt ondanks het voortdurend pijnigen van de schaakhersencellen. Nederlagen worden uiterst lankmoedig geaccepteerd en respect over de capaciteiten van de tegenstander wordt volop geuit . Na de openingsronde maakt vrijwel iedereen gebruik van een speciale schaaklunch bereid door onze gastheer Ronal Pantjes.  Voorafgaand of achteraf maken sommigen een wandelingetje rondom de omgeving van het restaurant.

Rond 1 uur ‘s middags start de tweede ronde , waarbij de meeste schakers er een drankje bij inschenken. Schaakstilte wordt nauwelijks waargenomen , de meeste partijen worden begeleid door onderling  commentaar. Stukken worden bedreigd en sneuvelen , pionnen promoveren en koningen worden mat gezet of eindtijden worden overschreden , het komt allemaal voor tijdens de strijd. Tussen klassementen worden opgemaakt en de groepsfavorieten worden langzamerhand zichtbaar.

Na ronde 2 , zo rond drieën , is het tijd voor het toernooiprobleem , begeleid met de cryptische tekst “een neem- en een geefsleutel”. Schaakprobleemdeskundige Sietse geeft de toch verrassende sleutel zet middels de toren en wat blijkt : er zijn best behoorlijk veel goede oplossingen ; de gelukkige winnaar is na loting de jonge Patrick Keizer uit Bornwird die de taart mee naar huis mag nemen.Het wordt nu hoog tijd voor de slotronde , die lang en zwaar gaat worden ; nog tijdens deze 2 uur wordt het 60+ festijn beslecht : na een voorronde volgen halve finales tussen Bernard Keizer & Jan Meijer en tussen Jos Visser & Wim Reijnders : Bernard en Jos winnen en spelen de finale die wederom wordt gewonnen door Bernard die de wisselbeker weer mee kan nemen naar Oostrum.

Aansluitend worden de namen van de nummers 1 & 2 bekend na afronding van de partijen zodat de kruisfinales en de grote finales kunnen worden bekampt middels rappe snelschaak potjes als afsluiting van de dag.Allereerst de rangschikking van de 2 eersten per groep allemaal goed voor een lekkere rollade:

Hoofdklasse A:                              1)Olaf Cliteur                              2)Jos Boers.
Hoofdklasse B:                              1)Johnny Fluit                             2)Jan Posch.
Eerste klasse A:                             1)Auke v/d Zee                           2)Nathalie Steringa.
Eerste klasse B:                             1)Jan Meijer                                2)Jos Vissser.
Eerste klasse C:                             1)Bernard Keizer                        2)Louis Jellema.
Tweede klasse A:                          1)Jan Aartsma                             2)Jacoba Hiemstra.
Tweede klasse B:                          1)Rick Weggen                            2)Patrick Keizer.

Eindwinnaars  (vlnr) Patrick Keizer, Bernard Keizer en Johnny Fluit staan hieronder met hun dikverdiende wisselbeker op de foto waarbij Johnny als enige zijn bokaal weer een jaar behoudt .

winnaars

Tot in 2016 bij het 45-ste Districtstoernooi (een lustrum) en dank aan de IJsherberg voor de gastvrijheid en de uitstekende bediening.

 

Wim Reijnders,

Voorzitter schaakclub de Donger.

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Aankomende activiteiten

Geen activiteiten.

Zoeken
Archieven