Johnny Fluit wint toernooi Dokkum

Ondanks sneeuw en ijzel was het 46e districtstoernooi van Dokkum op zaterdag 7 januari goed bezet. In de IJsherberg schaakten 32 spelers, van wie zes een rating hebben van meer dan 1800 ELO.

Ons bestuur is aangenaam verrast dat maar liefst 32 schaakliefhebbers de moeite namen ondanks de sneeuw & ijzel ons jaarlijks districtstoernooi op te luisteren met hun aanwezigheid ; plezierig was ook dat de afmelding van titelverdediger Olaf Cliteur (logisch gezien zijn woonplaats Zandvoort) gecompenseerd werd door de toevallige passant Durk Wassenaar , zodat allen constant een potje konden blijven schaken in de sfeervolle , maar ook echt stampvolle Kastanjezaal van restaurant de IJsherberg.

Leuk ook de deelname van de gehele familie Torensma , 2 jongens als spelers en de ouders als enthousiaste toeschouwers en ook de participatie van een aantal nieuwe jongelingen uit de regio die stevig meekampten om de prijzen , bestaande uit wisselbekers en varkensrollades. Na het welkomstwoordje van ceremoniemeester Douwe Kuipers kon de eerste ronde een aanvang nemen , netjes op basis van sterkte ingedeeld door Bernard Keizer. Scheids gedurende de dag is Alle Vlasma.

Na deze eerste onderlinge schermutselingen volgde rond het middaguur de schaaklunch , speciaal samengesteld door de Ijsherberg ; kort daarop start de aftrapronde van het FSB-snelschaakkampioenschap voor acht 60-plussers , waarna de reguliere ronde 2 een aanvang kan nemen waarna al een aardig beeld van de stand in de 8 groepen ontstaat. Dan arriveert good old Sietze de Boer uit Burdaard die het schaakprobleem komt toelichten en de oplossing geeft. Uit de goede inzendingen wint de jonge Christian Torensma de slagroomtaart , gratis ter beschikking gesteld door sponsor en bakker Eddy de Jong.

Vertederend en ontroerend tegelijk is het bezoek ‘s middags van onze nestor Piet Sjoerd Hania . Dan met ondertussen nog wat interim rondes voor de 60+ -ers start rond 3 uur de finale derde ronde regulier wat moet resulteren in de eindstand per poule ; aanvankelijk heerst volledige stilte maar gaandeweg de middag wordt het toch ietwat rumoeriger , wat niet iedereen op prijs stelt. Om 5 uur worden nog de barrages gespeeld om de prijswinnaars per klasse te bepalen en ook de 60+ finale volgt tussen oud winnaar Jos Visser en Axel Honselaar.

In de hoofdklasse won  Johnny Fluit uit Sint Annaparochie de wisselbeker van sc De Donger. Als poulewinnaars bestreden hij en Siebren Westra, uit Belfast, elkaar in een barrage van snelschaken.

Op dezelfde manier won Auke van der Zee  uit Veenwouden de eerste klasse. Hij rekende af met mede-poulewinnaars Bernard Keizer, uit Oostrum, en Jos Visser uit Ee.

De tweede klasse werd een prooi voor de piepjonge Christian Torensma, uit Leeuwarden.

Hij versloeg zijn  concurrenten Wim Reijnders uit Birdaard en Rense de Boer, uit Damwâld.

Het traditionele toernooi om het Fries kampioenschap snelschaken voor 60 jaar en ouder werd gewonnen door Jos Visser. In een bloedstollende finale klopte hij Axel Honselaar, uit Drachten.

Ook krijgen de nummers 1 & 2 per poule nog een heerlijke rollade beschikbaar gesteld door slager en sponsor Bauke Talsma en degenen die de wisselbeker verliezen ontvangen van de ceremoniemeester nog een leuk klokje als herinnering . Een ieder is het erover eens : deze 46-ste editie van dit toernooi was buitengewoon gezellig en intiem tegelijk met tevens dank aan alle sponsoren , gastheer de IJsherberg en het organisatieteam. Tot de volgende keer op een hopelijk qua weer mooiere zaterdag in januari 2018.

Volledige uitslag van Nieuwjaarstoernooi Dokkum:
Hoofdklasse, groep 1`:
1. Sieberen Westra 2,5 pt.
2. Alle Vlasma 1,5 pt
3. Joe Hania 1,5 pt
4. Folmer Heikamp 0,5 pt

Hoofdklasse, groep 2:
1. Johnny Fluit 2,5 pt.
2. Robert Stallinga 2 pt
3. Louis Jellema 1 pt
4. Gerben van der Heide 0,5 pt.

Wisselbeker hoofdklasse gewonnen door Johnny Fluit

Eerste klasse, groep 1:
1. Bernard Keizer 2,5 pt
2. Sylvia Fluit 2 pt
3. Axel Honselaar 1 pt
4. Durk Wassenaar 0,5 pt

Eerste klasse, groep 2:
1. Auke van der Zee 2,5 pt
2. Siep Hoeksma 2,5 pt
3. Gosse wiersma 1 pt
4. Pieter van Kammen 0 pt

Eerste klasse, groep 3:
1. Jos Visser 2,5 pt
2. Bauke Vroom 2 pt
3. Jan Meijer 1,5 pt
4. Douwe Kuipers 0 pt

Wisselbeker Eerste klasse gewonnen door Auke van der Zee

Tweede klasse, groep 1:
1. Rense de Boer 2, 5 pt
2. Reitze Koopmans 1, 5 pt
3. Johannes Meindersma 1 pt
4. Marc de Jager 0,5 pt

Tweede klasse, groep 2:
1. Wim Reijnders 2,5 pt
2. Dylan Torensma 2 pt
3. Herman de Vries 1,5 pt
4. Pé Kooistra 0 pt

Tweede klasse, groep 3:
1. Christian Torensma 3 pt
2. René Wijnstra 2 pt
3. Riemer Sinia 1 pt
4. Grietje Kamminga 0 pt

Wisselbeker Tweede klasse gewonnen door Christian Torensma.

Het foto verslag, klik op een foto voor vergroting:

« van 2 »

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Aankomende activiteiten

Geen activiteiten.

Zoeken
Archieven