Jan Torensma wint  Piet Hania  schaaktoernooi in Dokkum

Afgelopen zaterdag 2 maart 2019 werd voor de 48e keer  het Dokkumer schaaktoernooi gehouden.  Vanaf deze 48e  editie wordt het  toernooi voortaan genoemd als  “Piet Hania schaaktoernooi”.  De familie Hania was voor dit speciale moment uitgenodigd en aanwezig . Na een welkomstwoord van toernooidirecteur Bernard Keizer  opende mevrouw  Hania het toernooi door de 1e zet aan het eerste bord in groep A te doen.  Het toernooi werd voor het eerst gespeeld in het zogenaamde rapid tempo in vijf groepen op  speelsterkte met in totaal 28 deelnemers.

In groep A bleef het tot de laatste zet spannend wie de toernooikampioen zou worden.  In een spannende laatste partij tegen Gerben van der Heide wist Jan Torensma uit Leeuwarden  de volle winst te pakken en werd daardoor  de winnaar van het toernooi. Jan Sybren Zagema uit Utrecht scoorde evenveel punten, maar scoorde minder zogenaamde SB punten en werd dus tweede, gevolgd door Gerben  van der Heide met drie punten.

In groep B was het scoreverloop  identiek want ook Pieter van Kammen (Metslawier) en Alle Vlasma (Dokkum) scoorden beiden 3½  punt, waarna Van Kammen via een beslissend snelschaakpartijtje aan het langste eind trok. Als derde eindigde Douwe Tjerkstra uit Workum met 2½  punten.

In groep C  scoorde René Wijnstra uit Buitenpost er flink op los  en won de groep met een score van 4½ uit 5 partijen.  Henk Breimer uit Rijs scoorde 3½ punt en Wieger Romkes uit Idskenhuizen  2 punten.

Groep D was een speciale groep, die bestond uit 60+ spelers die zowel streden om de groepsprijs als de  FK 60+ rapidbeker. De 60+ kampioen van vorig jaar, Douwe Kuipers uit Holwerd, verloor de titelprolongatie al spoedig uit het vizier. De verdiende winnaar werd de onstuitbare  Wytze van der Zee uit Sneek met een score van 4½ uit 5 .  Tweede werd Dokkumer Gosse Wiersma , gevolgd door Henk Visser uit Leeuwarden met  hetzelfde aantal punten maar verloor de onderlinge partij.

In groep E deden 5 jeugdspelers van De Donger  mee. Ze speelden een dubbele ronde en na 10 ronden werd Luca  Wijnstra glorieus winnaar met een score van 9 uit 10. Peter Groen en Elger Kingma eindigden gedeeld tweede met 6,5 uit 10 en hun onderlinge score was 1 – 1 en vluggeren moest de beslissing brengen wie 2e of 3e zou worden. Peter Groen liet zien dat hij deze discipline uitstekend in de vingers heeft en won overtuigend en werd hierdoor tweede en Elger derde. Daniel Visser werd vierde met 5,5 uit 10 en won als enige van Luca en Bram Beukema werd vijfde met 2,5 uit 10. De bekers werden uitgereikt door Jelmer Hania, de zoon van Piet Hania.

Halverwege de middag kwam  de verloting van  het toernooiprobleem, gemaakt  door Sytze de Boer uit Burdaard. Douwe Kuipers kwam als eerste met de juiste oplossing uit de hoge hoed en kreeg  als beloning hiervoor een heerlijke taart aangeboden  van echte Bakker Eddy de Jong.

Het toernooi werd  afgesloten door Bernard Keizer, die hierbij de sponsoren, deelnemers en de IJsherberg bedankte voor hun inzet.

 

Het fotoverslag:

« van 2 »

Nog meer foto’s via deze link

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Aankomende activiteiten

Geen activiteiten.

Zoeken
Archieven