Drukke schaakavond in Dokkum

In een volle speelzaal werden dertien partijen gespeeld.

De hoofdmacht moest in de eerste ronde van de FSB bekercompetitie aantreden tegen  het viertal van Schaakclub Rijs e.o. De eerste uitslag kwam aan het derde bord waar Jan Eelkema een goede partij speelde maar hij werd even het spoor bijster en verloor een stuk en gaf vervolgens sportief op . Vervolgens kwam de Donger terug met een puike partij van Olaf Cliteur die het remise aanbod afsloeg en met zetdwang en konings oppositie  zijn tegenstander verraste en zo toch nog de wedstrijd in zijn voordeel kon beslissen en zo de stand weer gelijk trok. Maar het taaie Rijs kwam al snel weer op voorsprong doordat Cris Jellema zijn wedstrijd verknalde. De druk lag nu bij Amir Nicolai die ook een zware wedstrijd had maar met fraai eindspel de winst wel wist te incasseren zodat er een gelijke eindstand op het scorebord verscheen en er middels snelschaken een beslissing moet worden geforceerd. De spelers van Rijs hadden na kort overleg besloten om niet meer te willen vluggeren zodat automatisch de winst naar de Donger ging.

De gedetailleerde uitslag :

1.Amir Nicolai – Herman Beks     1-0
2.Olaf Cliteur – Chris Draijer        1-0
3.Jan Eelkema  – Jelle Jeltema    0-1
4.Cris Jellema – Jan Brinkman     0-1

In de interne competitie won  Peter Smit verrassend van Durk Wassenaar.

Nils Venema speelde zijn eerste partij van het seizoen en rekende gedecideerd af met Jaap van der Pol.

Bernard Keizer opende avontuurlijk tegen Alle Vlasma met een losgeslagen koningin. Vlasma verspeelde even later door een rekenfout een loper. Na een verplichte  dameruil kon Vlasma zijn stukken niet meer hergroeperen. Na verlies  van nog een toren gaf hij meteen op.

Hein Bauke Visser, spelend met wit tegen Frank van Bolhuis, opende met een Reti variant. Na een aantal zetten bleek dit een voordeel in het centrum op te leveren. De ontwikkeling van de stukken was daarom ook in het voordeel van wit. Tot de 20e zet bleef dit voordeel overeind, totdat Hein een pion opschoof die de lijn naar de koning opende. Frank maakt hier slim gebruik van door met de dame schaak te zetten en tegelijk een loper aan te vallen. Deze loper kon niet gered worden. Na lang wikken en wegen besloot Frank dan ook om de loper te slaan, maar hierdoor kwam zijn dame wel slecht gepositioneerd. Hierdoor kon Hein met een extra tempo de druk verder opvoeren, met als resultaat dat een paard en loper van Frank ingesloten werden. Door het steeds verder opschuiven van de d en e pionnen kwamen ook de zwarte torens onder druk te staan. Met een ultieme poging van Frank door aan de andere kant van het veld schaak te zetten probeerde hij het tij te keren. Dit koste echter een toren, en leverde geen direct voordeel op. Met de dreiging van promotie van één van de witte pionnen, was de stelling niet te houden en gaf Van Bolhuis op.

Overige uitslagen: Gosse Wiersma-Bauke Vroom 0-1; Pieter van Kammen-Reitze Koopmans 1-0 ;Christiaan Houpst-Marten Koopmans ½-½; Douwe Kuipers-Jos Visser ½-½

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Aankomende activiteiten

Geen activiteiten.

Zoeken
Archieven