Tweestrijd Vroom en Jellema op de Donger

Op schaakclub De Donger komen Bauke Vroom en Cris J. Jellema naar voren als de grootste kanshebbers op de clubtitel. Ze geven elkaar niks toe. In zijn partij tegen Reitze Koopmans overleefde Bauke rustig  een openingsopmars en won later zelfs een pion. Dit voordeel wist hij in het eindspel echter niet te benutten en moest berusten in remise.

Iets dergelijks overkwam Jellema tegen Jan Eelkema. In hun gekende rustige stijl bouwden zij aan degelijke stellingen, om daarna elkaar duchtig te bestoken. In het eindspel kreeg Jellema zijn vrijpion net niet omgetoverd in een koningin, maar hield tegelijk Eelkema wel af van snode aanvalsplannen. Gevolg: remise.

De subtoppers Bernard Keizer en Pieter van Kammen gingen beiden voor de winst. In hun lange partij keerden de kansen voortdurend, door gewaagde aanvallen en actief verdedigen. Bernard  overschatte zijn kansen door te gaan stormlopen met zijn koningspionnen. In het eindspel was zijn onbeschermde koning weerloos. Winnaar Pieter steeg op de competitieranglijst maar liefst 4 plaatsen.

Gosse Wiersma, bekend om zijn aanvallende openingen met wit, wist tegen René Wijnstra met zwart ook meteen van wanten. Hij kreeg ruimtevoordeel, viel aan, hield vol en won tenslotte materiaal. Wijnstra ging sportief strijdend ten onder.

De uitslag van de krachtmeting tussen Nils Venema en Hein B. Visser was bepaald curieus. Nils stond glad gewonnen maar hij drukte Hein reglementair klem in plaats van omver, en dus volgde het beruchte pat ofwel remise. 

Frank van Bolhuis verkeek zich in een thuis voorbereide opening op het creatieve weerwerk van Peter Smit en moest al snel de vlag strijken.

Dat deed ook Douwe Kuipers, na een aantrekkelijke partij tegen Jaap van der Pol.  Zijn hyperaanvallende opening liep al snel vast, waarna zijn verdedigers overbelast raakten. Hij moest tenslotte twee torens en een loper geven voor de koningin, teveel om nog te overleven.

Andere uitslagen: Alle Vlasma – Marten Koopmans remise, Riemer Sinia – Durk Wassenaar 0-1.

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Aankomende activiteiten

Geen activiteiten.

Zoeken
Archief