Stallinga op de schaaktroon

In geen jaren had Robert Stallinga uit Ferwerd meer een schaakstuk aangeraakt. Half januari meldde hij zich aan bij sc De Donger. Met grote gretigheid en overtuiging zit hij sindsdien achter het bord en is nog ongeslagen. Hij speelde al mee in twee Donger-teams binnen de Friese bond en is nog ongeslagen. Hij gaat zelfs aan de leiding in de derde competitieperiode. Op dinsdagavond trof hij in Jos Visser eveneens een man-in-vorm. Maar deze speelde ineens wat passief, waar Stallinga wel raad mee wist. Hij belegerde de vijandelijke veste zo vakkundig dat één koningszetje Visser fataal werd.

Als gewoonlijk speelden Bernard Keizer en Luuk Pijl een creatieve partij, buiten de gebaande wegen. Keizer kreeg al snel de meeste ruimte en activiteit maar Pijl hield het droog. Pas in het late middenspel werd een giftig paard-offer hem te veel: zowel aanname als weigering van dit geschenk leidde tot mat.

Tegen Alle Vlasma gooide Douwe Kuipers maar weer eens alles op de koningsaanval. In zijn gedrevenheid vergat hij echter één pionnetje meer af te ruilen. Deze boer werd tenslotte baas op het bord, met ineens matdreiging of groot houtverlies.

De druiven waren ook zuur voor Rikus Ufkes. Hij zette zijn sterke tegenstander Gosse Wiersma flink vast. Net toen hij de buit wilde ophalen maakte hij een verkeerde beweging en verloor zijn koningin. Opgeven was zijn lot.

Nestor Pé Kooistra liet zijn enorme wedstrijdervaring weer eens zien. Tegen Patrick Keizer raakte hij op achterstand maar wist het eindspel sluw naar zich toe te trekken.

De andere clubveteraan, Piet S. Hania, verkeek zich op het gedegen zwarte spel van Cris J. Jellema. Diens toren heerste in het centrum, won een loper en bracht Hania tot sportieve overgave.

Andere uitslagen: Odijk – Houpst remise, W. Kooistra – J. Houben 0-1, Koopmans – Smit 1-0, Sinia- Wassenaar 0-1

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Aankomende activiteiten

Geen activiteiten.

Zoeken
Archieven