Kampioenschap De Donger wordt in de laatste speelronde beslist

Dinsdag 16 april werd de voorlaatste speelronde van de interne competitie gespeeld. Omdat de twee kandidaten voor het kampioenschap, Mark Folbert en Xander Groeneveld, beide geen fout maakte en hun partij wisten te winnen moet volgende week de laatste ronde de doorslag geven. Hierbij is Mark bij een overwinning zeker van de titel, terwijl Xander een beter resultaat moet halen dan Mark om verassend de titel in de wacht te slepen.

Good-old Gosse Wiersma speelde tegen Mark Folbert de Franse verdediging. Mark ging vol in de aanval op de koningsvleugel en liet zijn verdedigende stelling iets onbeheerd achter. Hierdoor ontstonden er tactieken en kansen voor beide kanten. Mark ging hier iets beter mee om en sloeg keihard toe wat torenwinst en slechts na 17 zetten partijwinst opleverde.

Xander Groeneveld en Cris Jolmer Jellema speelde een gelijk opgaande wedstrijd. Nadat Cris een dameruil weigerde wist Xander een pion af te snoepen van Cris. Niet veel later sneuvelde een tweede pion en tot overmaat van ramp maakte Cris onder tijdsdruk een fout wat zijn dame en de partij kostte.

In de Engelse opening wist Bernard Keizer tegen Teun Meindersma geen voordeel te behalen en in het middenspel was het lichte voordeel van Bernard niet direct veelbelovend. Teun loerde met zijn dame op de witte koning en gaf daar zelfs een centrumpion voor op. Na flink wat afruil vroeg Teun terecht maar vergeefs om remise. Pas in het pionneneindspel met ongelijke lopers tekende Bernard ten slotte de vrede.

Luca Wijnstra speelde met wit tegen een Caro-Kann verdediging van Hein Bauke Visser. De partij ging gelijk op totdat Luca vanuit het niets zijn loper offerde voor de h7 pion van Hein Bauke. Hierdoor kwam de zwarte koning open te staan en had Luca een niet te stoppen aanval wat hem niet gauw later de winst opleverde.

Ook Alle Vlasma en Sjouke Sinia speelde een gelijkopgaande strijd. Sjouke sloeg een remiseaanbod van Alle af, en niet veel later blunderde Alle per abuis zijn dame. Dit betekende direct einde partij en een overwinning voor Sjouke.

Na een evenwichtige opening wist Wiebe de Jong met zijn dame en toren druk te zetten op de koning van Marina de Haan. Marina streed dapper terug en even leek het erop dat Marina zelfs beter uit de strijd kwam. Helaas werd ook in deze partij een dameblunder fataal. Wiebe maakte dankbaar gebruik van dit kadootje en zette Marina niet veel later mat met dame en koning.

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Aankomende activiteiten

Geen activiteiten.

Zoeken
Archieven