Olaf Cliteur wint ook Bouwbedrijf Postma Schaaktoernooi

Afgelopen zaterdag vond het 34e Bouwbedrijf Postma Schaaktoernooi plaats. Twintig schakers waren naar dorpshuis d’Ald Skoalle te Hantum gekomen om te strijden om de wisselbekers. Zij werden verwelkomd met een openingspeech van de voorzitter van schaakclub de Donger Bernhard Keizer.

Na een kopje koffie, aangeboden door de sponsor, konden de schakers aan de strijd beginnen. In de Hoofdklasse A werd Olaf Cliteur uit Zandvoort, met 2,5 punten ongeslagen winnaar en moesten de overige deelnemers nog voor de tweede plaats strijden. Uiteindelijk kon Gerben vd Heide de verdiende tweede plaats opeisen ten koste van Jan Sybren Zagema. Louis Jellema werd  4e met een half behaald tegen groepswinnaar Olaf Cliteur. In de B groep eindigde Anna Maja Kazarian met beide 3 punten bovenaan ruim voor Henk vd Heide die 2e werd.  De laatste plaatsen werden behaald door Jan Eelkema en Alle Vlasma met respectievelijk 1 en een half punt.

In de 1e klasse werd dit jaar helaas maar in een poule gespeeld. In deze groep behaalde Douwe Tjerkstra uit Workum de hoofdprijs door alle drie de wedstrijden met goed spel te winnen. De overige schakers presteerden het om allemaal van elkaar te winnen en ze wilden via een loting bepalen hoe de rangschikking verder zou gaan. Uit deze loterij kwam voort dat Jos Visser eindigde als 2e , Gosse Wiersma als 3e en Jan Meijer als 4e.

In  de 2e klasse A won Peter Smit met 2,5 punten de eerste prijs op de voet gevolgd door Bauke Zijlstra die 2e werd met 2 punten. Het jeugdig talent Patrick Boersma uit Anjum werd knap 3e met 1 punt en op laatste plaats eindigde Henk de Vries met een half punt. Bij de B groep werd Jan Kloosterman op onderlinge partij eerste op de voet gevolgd door Arjen Boersma met beide 2 punten. 3e werd Pe Kooistra en Cris Jellema werd 4e en laatste.   In de finale van de hoofdklasse kwam het  jeugdtalent Anna-Maja Kazarian uit Heerenveen er niet aan te pas zodat Olaf Cliteur aan het langste eind kon trekken en zich zodoende toernooiwinnaar 2011 mag noemen

Bij de eerste klasse waren er dit jaar geen finales omdat er maar een 1e klasse was die overigens overtuigend gewonnen werd door Douwe Tjerkstra.

De wisselbeker van de tweede klasse was uiteindelijk een prooi voor Peter Smit. In de wedstrijd tegen Jan Kloosterman was hij beter en hierdoor kon hij zich de titel van de tweede klasse toe-eigenen.

Het toernooiprobleem, traditiegetrouw gecomponeerd door de heer Sietse De Boer uit Birdaard, werd dit jaar onder andere goed opgelost door Henk vd Heide. Loting bracht hem in het bezit van een cadeaubon.  Hoewel er dit jaar iets minder spelers meededen dan vorig jaar, konden zowel de deelnemers als de organisatie terugzien op een geslaagd toernooi.

Gedetailleerde uitslagen:

Hoofdklasse

Poule A:1.Olaf Cliteur, 2. Gerben vd Heide, 3. Jan Sybren Zagema en 4. Louis Jellema
Poule B:1.Anna Maja Kazarian, 2. Henk vd Heide 3. Jan Eelkema en 4. Alle Vlasma

Finale:  Olaf Cliteur-Anna Maja Kazarian 1-0

Eerste Klasse

1. Douwe Tjerkstra, 2. Jos Visser, 3. Gosse Wiersma en 4. Jan Meijer

Tweede Klasse

Poule A: 1. Peter Smit 2. Bauke Zijlstra 3. Patrick Boersma, 4. Henk de Vries

Poule B: 1. Jan Kloosterman 2. Arjan Boersma 3.Pé Kooistra 4. Cris J Jellema

Finale:Peter Smit-Jan Kloosterman 1-0

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Zoeken
Archieven