Volop schaakstrijd bij De Donger

In de bovenzaal van hotel van der Meer speelden twee oud-Hantumers – Cris Jellema en Alle Vlasma – een onorthodoxe partij. Al snel gingen de dames eraf en rukten hun koningen op, voorwaar een riskante strategie. Jellema was hierin de slimste en won.

Bernard Keizer en Luuk Pijl bouwden een open stelling op, met alle lichte stukken aan het werk. Nadat Pijl een giftig pionnetje had geslagen verloor hij loper en paard, tegen maar liefst drie pionnen. Maar zijn stelling was een ruïne en verlies onvermijdelijk.

Gosse Wiersma opende hyper agressief maar bereikte aanvankelijk weinig tegen Rikus Ufkes. Pas na diens misgreep kreeg Wiersma het heft in handen en weldra de winstpunten. Heftig was ook de partij tussen Piet Hania en oud-kampioen Jan Odijk. Het werd een wirwar van penningen en aftrekschaakjes. Het was een wonder dat er een gewoon eindspel van torens en pionnen uit rolde. Met de remise was Odijk het meest tevreden.

Vuurwerk leverden Jaap van der Pol en Douwe Kuipers eveneens. In deze strijd tussen Burdaard en Holwerd bracht Van der Pol maar liefst twee stukoffers, maar verkeek zich op de overlevingskunst van Kuipers en verloor.
Iets dergelijks overkwam Peter Smit tegen Roland van der Veen, die hij hevig onder druk zette. Na enkele onnauwkeurige zetten kreeg hij een fatale tegenaanval over zich heen.

Zo ver lieten Ido Elzinga en Jan de Groot het niet komen. Na wisselende kansen en een pionnetje verschil ontstond weliswaar een heftig eindspel. Maar na afruil van de dames werd de vrede van remise getekend.

Overige uitslagen: Posch – Houpst 1-0, Vroom- Wassenaar remise, P. Keizer – Koopmans 0-1, Kooistra – de Jong 0-1, Visser – Sinia 1-0.

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Aankomende activiteiten

Geen activiteiten.

Zoeken
Archieven