Olaf Cliteur winnaar 45e Dokkumer Schaaktoernooi

 

Op deze bijna lenteachtige zaterdag wordt al weer voor de 45-ste keer in viertallen geschaakt om wisselbekers per klasse en rollades van sponsor Bauke Talsma ; tevens is er een wisselbeker te winnen voor de kampioen van het FSB-60+ snelschaakkampioenschap. Tenslotte is er een lekkere taart van sponsor Eddy de Jong te verdienen voor de beste oplosser van 2 schaakraadsels vervaardigd en gepresenteerd door Burdaarder Sietze de Boer.

Als gevolg van wat ziektegevallen verwelkomt ceremoniemeester Douwe Kuipers 23 enthousiaste schakers/sters. Het toernooi wordt opgehangen aan de 2 ereleden van de club t.w. Petrus Kooistra en Piet Sjoerd Hania ; ook wordt Jan Meijer in het zonnetje gezet omdat hij alle 45 edities heeft meegedaan en krijgt een mooi klokje als aandenken. Douwe bedankt tevens de organisatie voor de goede voorbereiding en spreekt ook lof uit voor de mooie locatie, restaurant de IJsherberg , die zelfs een speciale schaaklunchkaart heeft opgesteld waarvan gretig gebruik van wordt gemaakt.

De organisatie kiest voor 2 hoofdklasses , 2 eerste klasses en 2 tweede klasses , gelijkelijk en naar ELO-sterkte ingedeeld. Een ieder speelt 3 wedstrijden in zijn of haar poule met een totaaltijd per duel van zo’n 2 uur , dus de dag is aardig gevuld . Er zijn korte en lange partijen , soms gaat er iemand door de klok en ook illegale zetten worden waargenomen ; bovenal wordt er met veel genoegen geschaakt en daar gaat het uiteindelijk om . Aan het eind van de middag komen als poulewinnaars te voorschijn:

Hoofdklasse A                                           Olaf Cliteur
Hoofdklasse B                                           Auke v/d Zee
Klasse 1A                                                  Bernard Keizer
Klasse 1B                                                  Folmer Heikamp
Klasse 2A                                                  Siep Hoeksma            (die wellicht lid gaat worden van onze club)
Klasse 2B                                                  Riemer Sinia.

In snelschaakpartijtjes wordt dan beslist wie de 3 wisselbekers gaan verkrijgen ; dit worden na veel spanningen en tumult Olaf , Folmer & Siep.

Tussen de bedrijven door wordt ook nog het FSB-snelkampioenschap 60+ bekampt door 8 inschrijvers ; de finale wordt gespeeld tussen Jos Visser & Douwe Kuipers , heel spannend maar dan halfverwege subiet verstoord door een illegale zet door Douwe : clubgenoot Jos wint dus de wisselbeker. De schaakraadsels worden foutloos opgelost door maar 1 man, Gerben v/d Heide ; hij gaat met de slagroomtaart naar huis.

Al met al een hele gezellige dag met als enige dissonant het geroezemoes in de zaal terwijl er nog partijtjes gaande waren , daar gaan we volgende keer wat meer op letten . Tot de 46-ste editie in januari 2017 met hopelijk weer de Fluitjes erbij en geen zieken om zo richting 30 deelnemers te gaan.

Wim Reijnders

Voorzitter schaakclub de Donger.

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Aankomende activiteiten

Geen activiteiten.

Zoeken
Archieven