Jan Posch wint kampioenschap SC De Donger

De actieve toernooispeler Jan Posch (68) uit Oostermeer heeft de interne competitie van schaakclub De Donger gewonnen. Pas in de laatste van 25 rondes eiste hij de zege op, ten koste van oud-kampioen Cris J. Jellema. Favoriet op papier Robert Stallinga, uit Ferwerd, bleef steken op plaats drie.

In het klassement ontliepen Posch en Jellema elkaar heel weinig. Beiden konden niet gokken op een gecalculeerde remise. Alleen bij winst bleven hun kansen op een eventuele tie-break intact. Tegen Durk Wassenaar ging Posch meteen op dame-jacht. Nadat dit mislukte mikte hij op een strategisch overwicht en het afstraffen van schoonheidsfoutjes. Resultaat was een verdiende overwinning.

Heel anders verging het zijn concurrent Cris Jellema. Deze liet zich afbluffen door Bernard Keizer, die zet na zet terrein won. Hij nam beurtelings koning en koningin op de korrel. Al na 21 zetten gaf Jellema op, na de dreiging van koningin verlies of mat gaan.

De twintig andere aanwezige schakers waren deze laatste ronde ook uit op de volle winst. Alleen remise-koningin Nathalie Steringa nam na een lange manoeuvreerpartij tegen Jos Visser genoegen met een half punt.

Gosse Wiersma zette vanuit zijn geliefde Bird-opening, vlak voor de koning, Pieter van Kammen meteen onder druk. Na winst van enkele pionnen sloeg zijn aanval door.

Siep Hoeksma begon op z’n Italiaans een ware bestorming van de veste van Peter Smit. Deze had geen recht verweer.

René Wijnstra strafte een al te rustige opening van Petrus Kooistra af. Zelfs het opofferen van een toren tegen loper kon diens verlies niet keren.

Tussen Roland van der Veen en Douwe Kuipers lag een bord vol chaos en vuurwerk. Houwdegen Kuipers verloor het overzicht en ging al op de 15e zet mat.

Dit lot wachtte Frank van Bolhuis niet af. Na een riskante lange rokade verloor hij zijn koningin en ook de hoop op een goede afloop.

De overige uitslagen: Th. De Jong – B. Vroom 0-1, R. Sinia – R. Stallinga 0-1, N. Venema – P.Hania 0-1, W. Reijnders – P. Keizer 1-0.

Eindstand seizoen 2015-2016

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Aankomende activiteiten

Geen activiteiten.

Zoeken
Archieven