Kooistra en Baars doen goede zaken in titelrace

In de zesde en voorlaatste ronde van Open schaakkampioenschap te Dokkum moest Wesley Kooistra aan de bak tegen Alle Vlasma. Beiden zochten naar winstkansen, maar door vele tactische wendingen werd het een lange strijd. Uiteindelijk wist Kooistra een pion te winnen, maar overzag een verraderlijk schaak van Vlasma. Hij wist echter de regie weer in handen te krijgen waarna hij kon afwikkelen naar een gewonnen eindspel.

Titelconcurrent Gerard Baars opende stroef tegen Bernard Keizer, die op zijn beurt zijn kans greep en ten aanval trok tegen de vijandelijke koning. Keizer haalde er geen voordeel uit waarna een eindspel resteerde van een sterk wit paard en een slechte zwarte loper. Baars wist hier wel raad mee door met het paard pionnen te veroveren en daarmee de partij in zijn voordeel beslissen.

Siep Hoeksma en Cristiaan Houpst speelden een rustige partij, totdat Houpst op de damevleugel in de aanval ging. Hoeksma pareerde met tegenspel op de koningsvleugel, maar Houpst wist een vrijpion in goede positie te krijgen. Met hulp van een sterke loper kon hij de pion op laten rukken waarmee de winst voor Houpst veilig gesteld was.

Douwe Kuipers ging tegen Pieter van Kammen onmiddellijk in de aanval, maar verspeelde daarmee zijn mogelijkheden tot rokeren. Van Kammen kreeg daardoor meer ruimte en kon in het eindspel doeltreffend toeslaan.

Nils Venema opende scherp tegen Cris Jellema, maar vergat de verdediging van zijn koning. Jellema profiteerde en wist via een aanvallend sterk paard een stikmat te forceren.

De veteranen Gosse Wiersma en Piet Hania speelden de Bird opening volgens het boekje, waarna beide spelers in het middenspel één en ander over het hoofd zagen. Het was echter Hania die de beslissende fout maakte waarna Wiersma de genadeklap uitdeelde.

Overige uitslagen: Robert Stallinga-Jan Posch 0-1; Pé Kooistra-Auke van der Zee 0-1

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Aankomende activiteiten

Geen activiteiten.

Zoeken
Archieven