De Donger 2 behaalt uitstekende overwinning in Leeuwarden.

Vol goede moed vertrok het 2e dinsdagavond om 19.00 uur vanaf Andries v.d. Meer.

Onderweg waren er de sterke verhalen van vooral Dirk Wassenaar die een aantal Fries kampioenen opnoemde die door hem waren verslagen waarbij zelfs een remise tegen de machtige Max Euwe. Eenmaal aangekomen bij het wijkcentrum in Leeuwarden zakte hem de moed in de schoenen,waarbij hij verklaarde dat hij hier nog nooit had gewonnen. Vervolgens moest de playing captan hem toespreken dat het nu dan de eerste keer zou worden omdat hij alle vertrouwen had in zijn team.

Eenmaal achter de borden kregen we de eerste tegenslag door te vernemen dat Jan Posch zaterdag was overleden. Jan was een zeer gewaardeerd lid van de Donger en oud speler van de gefuseerde clubs De Burght en Knudde (nu Schaak Combinatie Leeuwarden).Op zeer plechtige manier werd er vervolgens een minuut stilte in acht genomen.!

Hierna gingen we verder met Jan z’n geliefde sport zij het met enige tegenzin.

Op bord 7 gaf playing captain Douwe Kuipers het goede voorbeeld door z’n tegenstander binnen het half uur in 20 zetten van het bord te spelen 0-1 dus :

Vervolgens was het lang wachten op de volgende uitslag en was de stand op de meeste borden in evenwicht.

Ruim een uur later ontspon zich op bord 1 een geweldige strijd tussen Gosse Wiersma en Auke de Jong. Nadat Gosse het verkeerde stuk aanraakte en er mee moest spelen leken de kansen te keren,maar met een geweldig slot offensief haalde Gosse het punt binnen 0-2.

Op bord 4 deed Marten Koopmans een zeer verstandige zet door in gelijke stand remise aan te bieden, wat door Douwe Sytsma dankbaar werd aanvaard 0,5 -2,5.

Good old Dirk Wassenaar,inmiddels bekomen van de schrik, koos ook eieren voor z’n geld door de sterke Peter Leus op remise te houden 1 – 3.

Na lange tijd niet te hebben gespeeld liet Ido Elzinga zien uit het goede schaakhout te zijn gesneden en overspeelde hij aanvankelijk Marinus Woudstra. Te snelle dame afruil in gewonnen stelling bracht hem naar een toren eindspel met enkel remise kansen en aldus gebeurde 1,5 – 3,5.

Met nog 3 partijen te gaan stond De Donger er rooskleurig voor, maar het venijn zat in de staart.

Op bord 2 stond Alle Vlasma lange tijd gelijk tegen de sterke Reitze v.d.Veen met de hoogste rating van allen.

Na een prachtig stukoffer,dat Alle moest aannemen kwam zijn Koning onbeschermd in het centrum van het bord te staan en was mat onafwendbaar. 2,5 – 3,5.

De altijd koele en solide spelende Reitze Koopmans stond heel goed tegen Rudolf Spijkerman maar moest na anderhalf uur constateren dat hij toch iets te veel tijd had verbruikt voor de eerste 20 zetten. In het eindspel moest hij in tijdnood toch nog opgeven, jammer omdat hiermee de strijd in evenwicht werd, 3,5 – 3,5.

Alles hing dus af van de laatste partij tussen Jos Visser en Piet Vlieg. Na kwaliteitswinst van Jos leek de zaak beslecht maar met de moed der wanhoop verdedigde Piet zich uitstekend. Er moest een prachtige slotcombinatie aan te pas komen om de dure punten mee te nemen naar Dokkum!!

Met een prachtige 4,5 – 3,5 overwinning op zak werd de thuisreis aanvaard in bedompte  stemming vanwege het verlies van onze Schaakvriend Jan.

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Aankomende activiteiten

Geen activiteiten.

Zoeken
Archieven