De Donger verliest van BOB

Corona-maaregelen stonden het schaaktreffen tussen De Donger 2 en BOB niet in de weg. Voor de Friese bond ontvingen de Dokkumers een viertal van de club uit Oenkerk, genoemd naar buurthuis BOB. Sinds de aanleg van de Centrale As is van een echte derby-sfeer met de Trynwâldsjer minder sprake, maar de punten waren wel weer duur.

Het eerste bord was een clash tussen de dominees Bernard Keizer en Jan Kroon. Beiden hadden weinig vredelievende bedoelingen en ook hun onderlinge krachtsverschil bleek al snel. Kroon zocht meteen de aanval en Keizer moest dekking zoeken. Dat lukte hem redelijk maar kostte wel wat hout. Zoveel zelfs dat zijn koning weerloos werd en hij de vlag moest strijken. Marten Koopmans zette zijn partij weer eens rustig op maar onderschatte de kracht van een penning waarmee zijn koning indirect werd bestookt. Het werd hem fataal. Alle Vlasma bracht de spanning terug in de match.  Zijn tegenstander maakte al vroeg een fout, ten koste van een paard en later nog wat pionnen. In het eindspel sneuvelde nog een toren en werd het pleit beslecht. Vierde man Jos Visser kreeg een voordelige stelling op een vol bord. Net toen zijn uitgespeelde teamgenoten en omstanders zich opmaakten voor de goede afloop, bood hij onverwacht remise aan. De Oenkerker accepteerde graag en nam de teamwinst (2 1/2 – 1 ½)  mee naar huis, de Dokkumers wat beduusd achterlatend.

In de interne competitie werd bovenin fel gestreden door Reitze Koopmans en Cris J. Jellema. Na een  effen opening rook Reitze enig voordeel, maar zette zijn plan niet door. Cris liet zich in het eindspel zien maar kreeg Reitze er niet onder. Remise dus. Gosse Wiersma scoorde wel het volle punt, tegen Pieter van Kammen, die hem hielp door jammerlijk materiaal weg te geven. Ook Bauke Vroom won, maar moest daartoe wel de aanvallende Jaap van der Pol afweren. Daarna won hij een paard en de partij. Tegen Sjouke Sinia creëerde Mark Folbert mooi spel, van loper en dame. Na winst van enkele pionnen  won hij zelfs via mat. Broer Riemer Sinia won van Andry Dijkstra.

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Zoeken
Archieven