Reitze Koopmans leidt op De Donger

De schakers uit Dokkum en omstreken sparen elkaar niet in hun weer opgestarte competitie. De kortere speelduur, tot 22.00 uur,  voorkomt bovendien marathonpartijen. In dit spektakel loopt Reitze Koopmans sneaky uit op zijn concurrenten. Oud-kampioenen Cris J. Jellema en Bernard Keizer zijn al weggezakt naar de middenmoot. Ondertussen melden nieuwe liefhebbers zich op dinsdagavond  in het Bowlingcentrum en heeft De Donger weer meer dan 20 spelende leden. 

Na een kalme Engelse opening belandden Bernard Keizer en Reitze Koopmans in een gedrongen maar spannend middenspel. Vlak voordat Bernard een aanval zou inzetten gaf hij een pion weg. Via rigoureus afruilen kon Reitze zijn extra pion tot koningin laten promoveren en winnen. De getruukte te Gosse  Wiersma liet zien dat een getrainde denksporter op hoge leeftijd succesvol kan zijn. Hij verraste de op papier sterkere Bauke Vroom met een fantasie-opening. Onder druk gezet greep Bauke mis en ook hij verloor door pionpromotie. Alle Vlasma won verdiend van Cris Jellema. Hij begon gewaagd met een pionoffer.  Later  verdiende hij geen extra dame door promotie maar wist  die van Cris in levende lijve te veroveren. Ook Douwe Kuipers probeerde met een pionoffer ruimte en overwicht te krijgen, tegen Mark Folbert. Na verlies van nog een pion raakte hij echter verdwaald in een moeilijk toreneindspel en gaf sportief op. Sjouke Sinia wist Pieter van Kammen lang van zich af te houden, via de beruchte kaalslag door afruil. Uiteindelijk gaf hij een stuk weg en kon opgeven. Broer Riemer verging het niet veel beter. Hij verwaarloosde in zijn opening, tegen Jaap van der Pol, zijn centrale velden en liet teveel stukken ongebruikt. Een voortijdig mat was zijn lot. Veel voorzichtiger manoeuvreerden Piet Bouma en Frank van Bolhuis. Onder grote druk van Bouma vond van Bolhuis via een eeuwig schaak nog net  de weg naar remise.

Overige uitslagen: M.Koopmans – J. Visser 0-1; H.B.Visser – W. de Jong 0-1.      

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Zoeken
Archieven