Wedstrijdschakers weer los in Dokkum

Schaakclub De Donger opende het seizoen met de krachtmeting tussen kampioenskandidaten Cris
Jellema en Bauke Vroom. De laatste ging wat al te gretig op pionnenjacht, waarna hij een dubbele
aanval over zich heen kreeg, ten koste van een paard. Hij verdedigde zijn wankele stelling dapper
maar Jellema voerde het eindspel gedecideerd naar de winst.

Dit lukte Bernard Keizer niet, al zinde hij tegen Pieter van Kammen wel op wraak voor het dubbele verlies vorig jaar. In een voordelige stelling greep hij mis met een koningspion en verloor prompt een toren tegen loper. Door creatief spel won hij de kwaliteit terug en kreeg zowaar weer kansen. Maar in de hitte van de lange strijd koos hij voor een remise, die Pieter grif aannam.

Meerdere spelers openden met zetten die in vakantieoorden zijn uitgedacht. Zo koos Mark Folbert voor het Siciliaans, tegen Jos Visser. In deze wat verdedigende opzet wist hij een centrumpion weg te kapen. Visser’s beveiligers verloren terrein, zelfs ten koste van een toren voor een paard. Zijn hele stelling kraakte, waarna hij al snel de witte vlag hees.

Jaap van der Pol opende Spaans, tegen Peter Smit, die meteen op materaaljacht ging. Van der Pol overleefde en ontwikkelde tegelijkertijd zijn troepen. Hij voerde een slinkse combinatie uit en
won een paard. Zijn hele stelling werd winnend, waarna Peter al snel opgaf.

De gebroeders Sinia openden op zijn Italiaans. Hun marathonpartij ging heel lang gelijk op, totdat Sjouke zich in een gelijkwaardig eindspel, met twee koninginnen, pardoes liet mat zetten door Riemer.

In een levendige partij zocht Frank van Bolhuis volop de aanval, tegen Wiebe de Jong. Dit ging wel ten koste van een centrumpion. Naderhand gaf hij zelfs nog een toren, voor een loper en een pion. Maar zonder succes, omdat Wiebe hergroepeerde en tot een doorslaande tegenaanval kwam. Genoeg voor de
winst.

Overige uitslag: M.Koopmans – H.B.Visser 1-0.

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Zoeken
Archieven