Een zwarte dag

Voor de 8e ronde was de Bowling-bovenzaal  bijna helemaal bezet, met 16 spelers, zij het wel nog in de ruime corona-opstelling. Nog opmerkelijker waren de uitslagen: alle 8 zwartspelers wonnen! De manier waarop verschilde nogal.

Peter Smit kreeg  het meteen al moeilijk tegen de weer solide spelende Bauke Vroom. Al na dik een half uur kon hij zijn koning omleggen.

Veel taaier was het verweer van Riemer Sinia tegen Pieter van Kammen, hoewel hij in de Franse opening al gauw 2 pionnen kwijt was. Niettemin bleef hij de aanval zoeken, totdat zijn dame in het nauw kwam. In het middenspel moest hij deze geven voor een toren, waarna zwart het eenvoudig uitspeelde.

Broer Sjouke Sinia had het ook al meteen moeilijk, tegen Jaap van der Pol’s aanvalsdrift. Zijn Franse verdediging hield echter stand, waarna hij zelf durfde op te rukken. Het spel golfde op en neer, maar Sjouke trok tenslotte aan het langste eind.

Mark Folbert  ging in een Siciliaan, na wat afruiltjes, al gauw op jacht naar de koning van Alle Vlasma. Deze kon ternauwernood alle beschietingen keren. Daarna volgde ineens uitbraak, waarop Mark’s dame in een hoekje kroop. Alle sloeg nu toe en gaf een toren voor een paard, gevolgd door een succesvolle matzet.

In een lange zit kreeg Gosse Wierma, in de Hollandse verdediging, al wel wat voordeel, maar wist dit niet te verzilveren tegen Marten Koopmans. Daarna keerden de kansen, maar ook Marten vond de weg naar de winst niet. Zo belandden beiden in een evenwichtig eindspel, waarin tenslotte Marten door de klok ging.

Nog  wreder was de afloop voor witspeler Bernard Keizer. In een marathonpartij tegen Cris Jellema veroverde hij vanuit de Engelse opening al snel een centrumpion. Zijn ruimte-voordeel dwong Cris tot de lange rokade, waarna de witte koning bestormd kon worden. De strijd duurde lang totdat Bernard’s paard een toren kon insluiten en slaan.  In vliegende tijdnood vond Cris nog zetten, terwijl Bernard pardoes zijn toren weggaf. Wellicht in een overmoedige stemming van gewonnen-staan. Het verloren eindspel gaf hij al snel op. Voorwaar een zwarte dag….

Overige uitslagen: Douwe Kuipers – Hein-Bauke Visser 0-1, Piet Bouma – Jos Visser 0-1.

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Aankomende activiteiten

Geen activiteiten.

Zoeken
Archieven