Mark Folbert op stoom voor het kampioenschap

Deze herfst waren de verschillen klein tussen de kampioenskandidaten. Kanshebbers als Cris Jellema en Bauke Vroom  starten weliswaar wat traag, maar de koppositie van Mark Folbert leek wekenlang een toevalligheid. Ondertussen weten we beter. Na zijn winst op Bauke Vroom loopt hij uit op het stel achtervolgers. Maar dit gaat niet zonder slag of stoot.

Urenlang knokte Bauke voor zijn kansen. Mark kopieerde in de opening maar liefst 6 zetten achtereen Bauke’s Engelse opening. Hij belandde bovendien in een mijnenveld van paardenvorken. In het middenspel moest hij een toren voor een loper geven. Naderhand bleken zijn beide lopers echter sterker dan beide torens! Koeltjes loodsten zij een vrijpion naar promotie en partijwinst.

Alle Vlasma maakte tegen Riemer Sinia, die zelf ook een goed seizoen draait, zijn hoge klassering volledig waar.  Hij moest eerst wel flink opletten bij de agressieve opening van Riemer. Eenmaal in het middenspel profiteerde hij van foutjes en won een stuk voor een pion. De matvoering liet nog lang op zich wachten. Pas vlak tevoren legde Riemer zijn koning om.

Traditiegetrouw  opende Gosse Wiersma, tegen Bernard Keizer, met zijn koningspion: f4. Zwart zocht zijn heil in secuur verdedigen, inclusief uitstel van de rokade. Met inmiddels al een half uur tijdsachterstand waagde Bernard een counterattack: h5. Gosse bleef zijn troepen mobiliseren, terwijl Bernard’s enkele soldaat oprukte, via h4 en h3, en zelfs sloeg op g2! Deze inbraak werd Gosse teveel, hoewel hij het onverhoedse mat nog wel wat had kunnen uitstellen.

Wiebe de Jong en Sjouke Sinia openden heel evenwichtig, totdat Wiebe tegen een kwaliteitsverlies aanliep. Tot zijn geluk trapte Sjouke even later in een zelfde val. Na veel kaalslag resteerde een pionneneindspel plus dames. Dat rolde Sjouke’s kant op, hij won door promotie.

Rustig en evenwichtig was ook de opening en zelfs het middenspel van Frank van Bolhuis en Piet Bouma.  En ook zij verrasten elkaar met beurtelings een kwaliteitswinst. Ondertussen snoepte wit wel een pion mee. Later bleek dit genoeg voor promotie, maar deze jonge dame ging al snel weer verloren. Geen nood, een tweede bracht Frank alsnog de winst.

Peter Smit viel de zwarte stukken van Jaap van der Pol hartstochtelijk aan. Hij won ook al snel een paar pionnen. Maar de laatste daarvan was giftig: Jaap versloeg de slaande dame en won meteen een kwaliteit. Hij nam het heft in handen en won heel vlot.

Resterende uitslag op deze remiseloze avond: Jos Visser – Marten Koopmans 1-0.  

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Aankomende activiteiten

Geen activiteiten.

Zoeken
Archieven