Een magere 20e ronde

Of het vermoeidheid was, van de externe eindronde van een dag eerder, of de ‘gratis’ punten die ons reglement toe kent  aan spelers van FSB-partijen, wie zal het zeggen. Feit is dat maar 12 van de 20 schakers de 20e competitieronde speelden.

Gelukkig was de vroegere jeugdkampioen van De Donger, Berend Adema, van de partij, anders was de speelzaal echt veel te groot geweest. Hij zat tegenover Peter Smit en moest duidelijk wat wennen aan het lagere tempo, vergeleken met rapid en jeugd. Hoe dan ook, een blunder werd hem fataal. De revanche-partij, meteen erna, won hij wel keurig.

Mark Folbert stoomt onbedreigd op naar het kampioenschap. Nu moest Hein-Bauke Visser er aan geloven. Met een paardoffer kon hij eerst nog een toren redden, maar daarna sneuvelde – onhoudbaar –  nog een stuk. Hein-Bauke hees sportief de witte vlag.

Bernard Keizer meende de beruchte Oerangutan-opening van Jos Visser te hebben ontzenuwd, toch bleef zijn koning bedreigd. Van tegendruk was geen sprake, laat staan kansen. Jos bood remise, maar Bernard weigerde, in loos optimisme. Want vijf zetten later mocht hij van geluk spreken dat Jos zijn angstige remise-aanbod wel aannam.

Marten Koopmans en Sjouke Sinia gingen er goed voor zitten: een lange, rustige laveerpartij met veel hout op het bord. Probeersels werden over en weer doorzien. Tenslotte had Marten een pion meer, maar Sjouke de betere stelling. Resultaat: remise.

Vuurwerk was er bij Frank van Bolhuis en Douwe Kuipers, na de voor hun doen rustige opening. In het geweld daarna gaf  Frank een stuk weg, maar prompt deed Douwe hem na, met een belangrijke toren. Het deed Douwe de das om. Piet Bouma verloor in het Spaans van Jaap van der Pol al vlot een pion, maar wist wel een sterke aanval op te bouwen. Maar zijn plan mislukte door enkele onnauwkeurigheden. Jaap nam het heft in handen en won.

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Aankomende activiteiten

Geen activiteiten.

Zoeken
Archieven