Marten Koopmans verrassend aan de leiding

Het is allerminst een ingedutte boel bij DeDonger. Na de onverwachte verhuizing naar sporthal De
Doelstien volgde een even onverwachte toestroom vanjonge schakers. Nog verrassender is de plotselinge
koppositie van uitgesproken middenmoter Marten Koopmans. Dit overkomt hem wellicht voor het eerst
van zijn leven, tenminste bij de senioren. Naar verluidt heeft hij ooit als junior veel prijzen gewonnen.
Helaas zijn er geen details bekend van zijn memorabele winstpartij tegen kampioen Mark Folbert.
De twee sterke debutanten Luca Wijnstra en Xander Groeneveld speelden remise en handhaven zich hoog op de ranglijst. Naar eigen zeggen speelden zij beiden foutloos en moesten zij daarom wel uitkomen op een gelijkspel.

Tegen Sjouke Sinia bediende Gosse Wiersma zich weer eens van de Franse verdediging en bouwde rustig
een sterk centrum op. Nadat Sjuke een stuk verspeelde ging hij weliswaar nog lang door, maar zonder
resultaat. Cris Jellema en Wiebe de Jong speelden een spannende partij, waarin Wiebe een wit paard wist in te sluiten, zij het tegen twee vrijpionnen. Met kunst en vliegwerk veroverde Cris het paard terug en later de volle winst.

Berend Adema had tegen Pieter van Kammen kennelijk een off-day. Al in de opening verloor hij twee
stukken, waarna het snel gedaan was. Iets dergelijks overkwam zijn kompaan Timo de Jong, eveneens meteen na hun basketbaltraining. Tegen Alle Vlasma was hij ook al bliksemsnel een stuk kwijt. Na over en weer wat speldeprikken begon Timo aan een wanhoopsoffensief, waarbij Alle hem zelfs mat zette achter de paaltjes.

In een stevige partij maakten Frank van Bolhuis en Piet Bouma het elkaar knap lastig. Piet legde met een
paard de witte dame aan de ketting. Later zag hij een direkte winstvoering over het hoofd, en erger, gaf hij zijn eigen dame weg, zij het wel tegen wat klein materiaal. Tenslotte nam hij Frank’s remise-aanbod aan. Jaap van der Pol won in een reguliere partij van de jonge Mark de Graaf.

Deze behoort tot de talentvolle jonge lichting die tegen de oude vossen nog wat ervaring te kort komt maar dit wel vlot zullen goed maken. Dit heeft Douwe Kuipers al aan den lijve ondervonden. Hij werd met verfrissend spel aan de kant gezet door nieuwkomer Teun Meindersma. Pas in de nastoot wist hij nog enkele vluggertjes te winnen. In zijn allereerste partij bij de senioren speelde de piepjonge Rens Dijkstra niet slecht, tegen de ervaren Bernard Keizer. Maar hij overzag tot twee keer toe een aanval en verloor zodoende een stuk en zijn dame. Daarna was het een verloren race.

Overige uitslagen: Jos – Hein Bauke remise, Peter – Marina 0-1, Riemer – Damian 1-0

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Aankomende activiteiten

Geen activiteiten.

Zoeken
Archieven