SVEN BROERSMA WINT 51e PIET HANIA TOERNOOI

Zaterdag 24 februari hield Schaakclub De Donger uit Dokkum haar jaarlijkse schaaktoernooi in de IJsherberg in Dokkum. Met maar liefst 40 schakers was de opkomst een succes te noemen. Er werd gestreden in zeven poules die op rating waren ingedeeld zodat iedereen tegenstanders van zijn of haar eigen sterkte kreeg.

In poule A streden de zes deelnemers met de hoogste rating voor toernooiwinst. Na vijf spannende rondes wist Sven Broersma uit Buitenpost zijn naaste belager Theodoor Keizer met een half puntje nipt voor te blijven, waardoor Sven Broersma zich tot toernooiwinnaar mocht kronen.

In poule B speelden in de laatste speelronde de twee koplopers tegen elkaar en mochten zo bepalen wie poulewinnaar werd. Hierin hield Jornt Eisses uit Akkrum de zenuwen iets beter in bedwang en hield zo Elise Knobbe uit Heerenveen achter zich.

Dat de schaaksport voor jong en oud is bleek in poule C. De jongste en oudste deelnemer van het toernooi speelden tegen elkaar. Het 8-jarig talent Jim de Wit uit Leeuwarden wist de 88-jarige Gosse Wiersma uit Dokkum op remise te houden. Rene Wijnstra uit Buitenpost bleef in poule C ongeslagen en pakte met een punt voorsprong op Jan Meijer uit Hurdegaryp de poule winst.

In poule D waren de deelnemers erg aan elkaar gewaagd, in deze poule eindigden de meeste wedstrijden dan ook in remise. Uit eindelijk wist de jeugdige Teun Meindersma uit Burdaard knap de winst in de poule pakken, nipt voor Wytze van der Zee uit Sneek.

Poule E was de spannendste poule van de dag. Uiteindelijk moest er zelfs gevluggerd worden om een poulewinnaar aan te kunnen wijzen. Tot de allerlaatste seconde bleef het spannend  maar uiteindelijk wist Jesse ten Hoeve uit Heerenveen de poulewinst te pakken voor Wiebe de Jong uit Dokkum.

In poule F werd er ook flink gestreden voor de ereplaatsen. Hierin  wist Henk Visser uit Leeuwarden met een half puntje Dokkumer Sjouke Sinia nipt  voor te blijven.

In poule G leek het er lang op dat Marina de Haan uit Dokkum als enige met een 100% score het toernooi wist af te sluiten. In de laatste ronde wist Riemer Sinia uit Hantum echter een remise uit het vuur te slepen, maar met 5 ½ punt uit 6 werd Marina terecht poulewinnaar. Riemer Sinia werd met 3 punten keurig tweede.

Tussen de partijen door werd ook nog het Fries Kampioenschap Snelschaken 60+ gehouden. 12 schakers streden via een knock-out systeem voor de wisselbeker. In de spannende finale wist Rienk Sijbersma uit Minnertsga de titelverdediger Wytze van der Zee uit Sneek te verslaan zodat Rienk zich een jaar lang tot Fries Kampioen mocht kronen.

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Aankomende activiteiten

Geen activiteiten.

Zoeken
Archieven