Zwaar bevochten gelijkspel de Donger

In de eerste ronde van de FSB competitie moest schaakclub de Donger afgelopen donderdag uit spelen tegen de vorig jaar gepromoveerde schaakclub Jurjen Tolsma.
Op bord 6 speelde Christiaan Houpst gelijk ondanks een kwaliteit minder. De loper van Houpst was dermate sterk dat wit geen vuist kon maken met z’n torens. Op bord zeven leek Douwe Kuipers op winst te komen en daardoor sloeg hij een remisebod af. Toen echter z’n aanval niet doorsloeg kon z’n tegenstander ontkomen en alsnog het punt incasseren. Op bord 3 speelde debutant Jan Posch een zeer solide partij en kreeg een zeer goede aanval door een loper op te offeren voor enkele pionnen. Het bleek net genoeg voor de winst doordat zijn tegenstander Pieter Sinnema zeer scherp verdedigde. Doordat Alle Vlasma afwezig was mocht Luuk Pijl op het laatste bord plaats nemen en speelde zeer fanatiek en dit leek in een goed resultaat te eindigen maar omdat Luuk het in het eindspel liet afweten kon hij toch weer met lege handen naar huis.
De tussen stand was dus 3-1 en daardoor moesten de overige spelers extra hun mouwen opstropen. Zo kon Wassenaar een zo goed als verloren stand alsnog naar zijn hand zetten door dat zijn tegenstander de fout inging. Aan het eerste bord speelde Jan Odijk ook een prachtige spannende Koningsgambiet partij maar ook zijn tegenstander zag op de Damevleugel kansen. Omdat beide partijen enigszins vast kwamen te staan werd maar besloten om geen grote risico’s meer te nemen en remise was dus de terechte uitslag. Aan bord 2 werd een van de mooiste partijen deze avond gespeeld door Cris J Jellema en zijn opponent de met wit spelende Yme Brinksma. Jellema kwam moeilijk te staan in de opening maar probeerde wel de moed erin te houden door solide stelling opbouw en verdediging. Toen Brinksma een loper tegen een paard ruilde leek het bijna over te zijn voor zwart doordat zijn Koning bloot kwam te staan. Met een miraculeuze paard opoffering kwam hij in vliegende tijdsnood toch nog zelfs beter te staan en kon hij alsnog de partij naar zijn hand zetten. Omdat Olaf Cliteur, in een ook al even aantrekkelijk partij waarbij beide partijen op winst dan wel weer verlies stonden, met nog weinig tijd op de klok een remise kon forceren met eeuwig schaak werd een 4-4 eindstand opgetekend.

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Aankomende activiteiten

Geen activiteiten.

Zoeken
Archieven