Spannende finale schaakkampioenschap

In de voorlaatste ronde van het Open kampioenschap van Noordoost Friesland liet favoriet Jan Odijk een lelijke steek vallen. Tegen de degelijke Cris Jellema vergaloppeerde hij zich al in de opening en mocht blij zijn met remise. Beide spelers kregen aan kop van de ranglijst gezelschap van Christiaan Houpst en Jan Posch. Houpst rekende af met Bernard Keizer, die ondanks materiaalachterstand sterk aanvallend speelde, maar na dameruil sportief opgaf. Posch had de handen vol aan de onberekenbare Luuk Pijl, maar won na een marathonpartij wel.

Van de volgers won ook Alle Vlasma. Hij kreeg tegen Jan de Groot een open lijn in handen voor zijn torens. Daarlangs forceerde hij mat, via een curieuze ‘dolle toren’. Durk Wassenaar wist een dubbelpion van Riemer Sinia maximaal uit te buiten, tot partijwinst. Dat lukte ook Piet Hania, nadat Theo de Jong al te speculatief een paard had geofferd.

Zo’n offer deed ook Jos Visser, tegen een ontketende Douwe Kuipers, die op zijn beurt enkele pionnen gaf, voor een overwegende stelling. Beide spelers besloten daarna vreedzaam tot remise. Verrassend was de winst van Marc de Jager tegen de op papier veel sterkere Bauke Vroom. Deze onderschatte echter een dame-aanval en kon al heel snel inpakken.

Op dinsdagavond 22 mei wordt duidelijk wie van het kwartet leiders zich KNOF-winnaar 2012 mag noemen. Cris Jellema treft dan zijn oud-dorpsgenoot uit Hantum, Alle Vlasma, terwijl Jan Odijk van Bernard Keizer moet kunnen winnen. Zwaardere tegenstanders hebben Christiaan Houpst en Jan Posch. Zij treffen elkaar! Remise zal niet genoeg zijn.

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Aankomende activiteiten

Geen activiteiten.

Zoeken
Archieven